BlogKözélet

Szeged365 Kisokos: maszk nélkül indul a 2022-es érettségi szezon, 70 ezer diák ír ma magyarból

A 2020-as és a 2021-es rendhagyó, koronavírus-járványhoz igazított érettségi után 2022-ben újra a Covid-korszak előtti menetrendben veszi kezdetét a tavaszi vizsgaidőszak hétfő reggel 9-től. Mutatjuk a legfontosabb szabályokat és azt, mikor, miért kell drukkolni a szegedi anyukáknak.

MÁR NEM KÖTELEZŐ A MASZK

Mától 1162 helyszínen, várhatóan közel 114 700-an érettségiznek – szerepel az Oktatási Hivatal MTI-nek küldött tájékoztatójában.

Ami régi-új:

  • már csak az visel maszkot, aki szeretne,
  • már csupán a kézfertőtlenítő biztosítása lesz kötelező.

HÉTFŐN MAGYAR, KEDDEN MATEK, SZERDÁN TÖRTÉNELEM

A hétfői magyar vizsgák – amelyből középszinten 70 944, emelt szinten pedig 2209 tanuló ad számot tudásáról – után kedden matematikából mintegy 69 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. Szerdán történelemből középszinten több mint 66 ezer, emelt szinten körülbelül nyolcezer diák érettségizik. Csütörtökön tartják az angol vizsgákat, amelyre középszinten több mint 49 ezren, emeltre pedig csaknem 20 ezren jelentkeztek, a másnapi német nyelvi vizsgákra középszinten majdnem 12 ezren, emelt szinten több mint 2600-an vállalkoztak.

MÁJUS 23-IG TARTANAK AZ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGIK, JÚNIUS 1-TŐL JÖNNEK A SZÓBELI MEGMÉRETTETÉSEK

Az írásbeli vizsgákat május 2. és 23. között rendezik meg.

Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 1. és 9., a középszintűek június 13. és 24. között lesznek. A vizsgákat a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3185 érettségi-vizsgabizottság működik közre.

Az idei vizsgaidőszakban megközelítőleg 73 ezer végzős középiskolás érettségizik.

Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 342 926 ilyen vizsgát tesznek majd. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 10 ezer ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előrehozott vizsgák száma 30 478, a szintemelő vizsgáké 13 952, a pótló- és a javítóvizsgáké pedig együttesen 2255.

A HÁBORÚ ELŐL MENEKÜLŐK IS NÁLUNK ÉRETTSÉGIZNEK

Újdonság, hogy idén a háború elől menekülő ukrajnai diákok is lehetőséget kaptak arra, hogy leérettségizzenek Magyarországon. Az Oktatási Hivatal azt közölte, hogy összesen 55 tanuló próbál szerencsét a vizsgákon.

FÉL 7-KOR VETTÉK ÁT AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET SZEGEDI INTÉZMÉNYVEZETŐK

A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk:

  • Az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani: egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.
  • A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Fotógalériánkon az látható, ahogy Nagy Anett, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és Faragó Klára, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium intézményvezetője átveszi a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga feladatlapjait a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalban, ma reggel 6:30-kor.

Fotók: MTI, Rosta Tibor

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Study in Africa
'Fel a tetejéhez' gomb