Közélet

Több mint 5300-an kezdték meg a 2022-es érettségi szezont a megyében, mutatjuk, milyen feladatok voltak az első napon magyar nyelv és irodalomból

Nyolcvankettő tantárgyból, több mint 5300-an kezdték meg a 2022-es érettségi szezont május 2-án a megyében. Az írásbeli érettségi vizsgák időszaka május 23-án ér véget, a maturálás a szóbelivel június 1-jétől 24-ig tart – írja a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal.

Mint kiderült, a megyében az első napon magyar nyelv és irodalomból összesen 3373-an adtak számot tudásukról, közülük 82-en emelt szinten. Az Eduline azt írja, hogy a középszinten érettségizők egy tisztán nyelvészeti szöveget kaptak, a diákoknak egészen pontosan egy 1999-es szótár előszavát kellett elolvasniuk, majd szövegértési feladatokat kellett megoldaniuk.

SZABÓ MAGDA, ÉS JANUS PANNONIUS IS FELBUKKANT

Az első feladatsor második részében a tanulók két szövegalkotási feladatból választhattak: iskolai memoriterekről írhattak érvelést vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásokról fogalmazhattak meg hozzászólást. A középszintű feladatsor második részében két feladat közül választhattak a diákok: vagy egy megadott művet elemeznek, vagy két művet/műrészletet hasonlítanak össze. A tanulók ennél a résznél egy Szabó Magda-novellát, egy ismert Janus Pannonius-költeményt és egy Juhász Gyula-verset kaptak.

KEDDEN A MATEMATIKA KÖVETKEZIK A SORBAN, MAJD A TÖRTÉNELEM JÖN

Május 3-án, kedden a matematikával folytatódnak a vizsgák. Utóbbi tantárgyból összesen 3447-en maturálnak a megyében, középszinten 3197-en, emelten 250-en. Érdekesség, hogy matematikából angol és francia nyelven is vizsgáznak a Csongrád-Csanád megyei végzősök, utóbbiból középszinten 26-an, emelten 5-en. Francia nyelven pedig 16-an tesznek középszintű írásbeli matematika vizsgát. Az idén történelemből:

  • középszinten 3082-en érettségiznek,
  • emelten 306-an.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal közleménye szerint vannak, akik a magyar nyelv helyett angol, spanyol és német nyelven adnak számot a történelemtudásukból. Németül 1 diák vizsgázik írásban emelt szinten történelemből.

MÉG AUTÓ-, ÉS REPÜLŐGÉP SZERELÉSBŐL IS ÉRETTSÉGIZIK EGY DIÁK

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal számításai szerint mindezek mellett:

  • angol nyelvből összesen 3446-an érettségiznek majd, ebből az emelt szintet 884-en választották.
  • A biológia tantárgyat összesen 522-en választották, középszinten 161-en, emelten 361-en.
  • Kémiából ennél valamivel kevesebben vizsgáznak, összesen 191-en, középszinten 12-en, emelt szinten 179-en.
  • Érdekesség, hogy az idén autó- és repülőgép szerelési ismeretekből 1 végzős vág neki az emelt szintű írásbeli vizsgának.
  • Szintén egy-egy diák méreti meg magát emelt szinten ének-zene tantárgyból, faipari ismeretekből, környezetvédelemből, valamint orosz és román nyelvből.

Az írásbeli vizsgák május 23-án fejeződnek be, a szóbeli érettségi pedig június 1-jétől 24-ig tart.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb