Mindenmás

Megbolondult az időjárás? Három tornádó alakult ki egy nap alatt hazánkban (videóval)

Egy nap alatt 3 nem-mezociklonális tornádót is sikerült megörökíteni – írja az Időkép. Alsónémedi és Kunmadaras mellett a Hajdú-Bihar megyei Hoszzúpályi közelében is kialakult kedd délután egy ilyen tornádó.

Mint tovább írják, az egyik olvasójuk videót is készített a nem mindennapi eseményről Hoszzúpályin:

ALSÓNÉMEDINÉL IS ELKAPTAK EGY ILYEN TORNÁDÓT

Kedden délután továbbá mégegy lehetséges nem-mezociklonális tornádóról is jelentést kaptak Alsónémedi környékéről. Mint írják, a térségben egy helyben toporgó, vagy alig mozduló záporok, zivatarok tevékenykedtek, melyekben könnyen ki tudtak alakulni az ilyen típusú tornádók, tubák létrejöttéhez szükséges feltételek. Az egyik zivatarfelhő felhőalapjából nyúlt itt alá a tornádó.

KUNMADARAS SEM MARADT KI A JÓBÓL

Ugyanebben az időben az Alföldön is sorra pattantak ki a záporok, zivatarok. Az Időkép szerint Kunmadaras közelében egy újabb tölcsér érhetett földet. A portál észlelői ezek mellett tubát, és porördögöt is lencsevégre kaptak.

A portál tornádótérképe alapján idén eddig már 3 tornádó, és 5 tuba alakult ki hazánkban:

EGY HETE TUBA ALAKULT KI SZEGEDNÉL

Április 27-én aktiválódott a légkör délkeleten, a zivatarokat felhőszakadás, helyenként kisméretű jég kísérte. Mint kiderült, egy kisebb méretű tubát is sikerült lencsevégre kapni, ami a Napfény Városa felett alakult ki. Sőt, a Tisza Palota Apartmanok kamerája azt is felvette, hogy hogyan érkezett meg a kiadós esővel járó zivatar Szegedre.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb