Kikapcs

Tizenkét óra alatt az összes Radnóti-verset felolvassák Szegeden

Emléknapot rendeznek Radnóti Miklós születésének évfordulója (május 5.) alkalmából csütörtökön Szegeden, az eseményen tizenkét óra alatt elhangzik a költő valamennyi verse, sétán mutatják be egyetemi éveinek fontos helyszíneit, tartanak kiállításmegnyitót és dokumentumfilm-vetítést is – tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága.

DÉLUTÁN 1-TŐL HAJNALI 1-IG FOLYAMATOSAN OLVASSÁK MAJD A RADNÓTI-VERSEKET

Az emlékezők a születésnap alkalmából úgy idézik meg az egyetem egykori diákját, hogy délután egytől hajnali egyig folyamatosan felolvassák verseit. A Dugonics téren óránként váltják egymást különböző egyetemi és városi szervezetek, közösségek. A közös verselésbe bárki bekapcsolódhat egy-egy mű felolvasásának erejéig, de minden órának van “versőre”, aki óvja, vigyázza, szervezi az előadás folyamatosságát.

DÉLBEN EMLÉKSÉTA INDUL A TIK ELŐL

Az egyetemi könyvtár elől délután induló emléksétán az ifjú költő remekül dokumentált ötéves szegedi tartózkodásának legfőbb helyszíneit járják be. A résztvevők követhetik hol tanult, lakott, adta elő verseit, töltötte szabadidejét, hol voltak a törzshelyei és milyen versei születtek Szegeden, amelyek közül jó néhány el is hangzik.

Este az egyetem központi épületében Sonkodi Rita művésztanár, festőművész az egyetemtörténet ikonikus alakjai – Klebelsberg Kuno, Szent-Györgyi Albert – személyes tárgyait, meghatározó helyszíneit ábrázoló képeiből nyílik kiállítás.

113 ÉVE SZÜLETETT RADNÓTI MIKLÓS

Radnóti Miklós 1909. május 5-én született Glatter Miklós néven a fővárosban, Lipótvárosban. A modern magyar líra kiemelkedő képviselője 1930. szeptember 11-én költözött Szegedre, a Szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karának magyar–francia szakára járt, ugyanebben az évben alapító tagja volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma nevű baloldali diákcsoportnak.

Emlékét többek között a Tisza Lajos körúti Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium őrzi a Napfény Városában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb