Szegedi Arcok

124 kutyával él együtt Papamaci – Szegedről indul “mentőexpedíció” az idős blökik jótevőjéhez, Rád is szükség van!

Nagy fába vágták a fejszéjüket a szegedi AMAR Food kisállateledel bolt alapítói, Sári Fanni és Füstösné Kovács Katalin, akik elhatározták, hogy segítséget nyújtanak egy különleges állatszerető embernek, a gyöngyöshalászi Sorger Györgynek, vagyis Papamacinak, aki teljesen egyedül gondoskodik 124 befogadott kutyájáról. Arról, hogyan jött az ötlet és kik is valójában Papamaci árvái, Fannival és Sorger Györggyel beszélgettünk.

PAPAMACI ELSŐSORBAN AZ IDŐS KUTYÁK MENTÉSÉRE TETTE FEL AZ ÉLETÉT

Papamaci korábban a NOÉ Állatotthon Alapítvány önkéntese volt, majd kilenc éve döntött úgy, hogy önerőből, egyedül belevág a kutyák mentésébe és létrehozta a Papamaci Árvái Alapítványt. A négylábúak jótevőjének mindig is az idős kutyák voltak a szíve csücskei, ezért elsősorban az ő megsegítésüket tűzte ki céljául, hogy otthont nyújtson a korosodó állatoknak, nyugalmat és békét öreg napjaikra. Ezzel tevékenysége egyedülálló az egész országban, hiszen máshol senki nem specializálódott idős kutyák mentésére.

JELENLEG 124 KUTYÁRÓL GONDOSKODIK PAPAMACI

Jelenleg 124 kutya él Papamacival együtt, akiknek többsége már jócskán 10 – 15 év felett van, elérte a matuzsálemi kort, de természetesen, ha a helyzet megkívánja fiatalabb kutyáknak is menedéket nyújt, így mára már majdnem az állomány felét ők teszik ki. Papamaci minden idejét a kutyák között tölti, minden erejével az ő jólétükön dolgozik, de ő ezt nem bánja, boldog, ha az állatok között lehet. Mint mondta, jól jönne azért egy kis segítség a mindennapi teendőkben, de ha a kutyák szemében látja a szeretetet, a boldogságot, az számára mindent megér.

A LEGIDŐSEBB LAKÓJA AZ ALAPÍTVÁNYNAK 19 ÉVES

A kutyák többsége kennelekben lakik, de ahogy Papamaci elmesélte, van köztük egy húsz fős összeszokott falka, aki vele él a házban. Legidősebb védence már 19 éves, Henrik, egy kis foxi keverék éppen most 18 éves, Tupír, a puli keverék 17 éves, de volt az alapítványnak 24 éves lakója is, aki sajnos tavaly ment el.

TÖBB MINT 60 KG TÁP ELFOGY EGY NAP ALATT

Papamaci elmesélte, nagyon odafigyel arra, hogy jó minőségű tápokkal etesse védenceit. Mint mondta a kutyák élelmezésére napi szinten elmegy 7-8 darab 10 kg-os táp, ami azt jelenti, több mint 60 kg táp is elfogy egy nap, és akkor még nem beszéltünk a kutyák állatorvosi költségeiről, hiszen egy idősebb jószágnál már gyakoribbak a betegségek is, de a fiatalabbaknál is az oltás, chip és az ivartalanítás nem kis összegeket emészt fel.

PAPAMACI CSAK JÓ HELYRE ADJA ÖRÖKBE KIS VÉDENCEIT

Papamacinál örökbefogadható kutyák is vannak, de akárkinek nem adja oda őket, alaposan utánajár, hogy biztosan megfelelő helyre kerüljenek kis védencei, például ő maga viszi el őket leendő otthonukba, hogy meggyőződjön róla, jó helyre kerülnek.

AZ AMAR FOOD -OS LÁNYOKAT MEGHATOTTA PAPAMACI ODAADÁSA

Fanni egy állatbarátokat összegyűjtő zárt Facebook csoportban ismerte meg Papamaci történetét, ahol gyűjtést szerveztek a férfi befogadott kutyáinak, és több sem kellett neki, felpakolta jó minőségű tápokkal az autóját és útrakelt velük Gyöngyöshalászra. Mint mondta, Papamaci személyében egy csupaszív embert ismert meg, aki óriási szeretettel egymaga gondoskodik négylábú barátairól, sőt a nagylétszám ellenére személyes kapcsolata van mindegyik mentett kutyussal. Annyira megfogta Papamaci odaadása az állatokért, hogy elhatározta, szeretne neki még többet segíteni az elvitt állateledeleken felül is.

FANNI A SZEGEDIEK SEGÍTSÉGÉVEL SZERETNÉ PAPAMACI ÁRVÁINAK ÉLETÉT KÖNNYEBBÉ TENNI

Így született meg a gondolat, hogy május végén egy kis csapattal felutazna Gyöngyöshalászra, ahol a mindennapi teendőket vennék le Papamaci válláról: segítenének a jószágok etetésében, a kennelek takarításában, a kutyákkal való foglalkozásban, az állatok szőrzetének nyírásában. Fanni ehhez kéri a szegedi állatbarátok segítségét, hiszen Papamacinak nem pénzre, vagy tárgybeli adományra van szüksége, csupán az idődre, amit a gyöngyöshalászi telepen hasznosan eltöltesz.

AZ AMAR FOOD -OS LÁNYOK BUSZUTAT SZERVEZNEK, HOGY AZ ÁLLATBARÁT SZEGEDIEK MÁJUSBAN ELUTAZHASSNAK GYÖNGYÖSHALÁSZRA SEGÍTENI A KUTYÁK KÖRÜLI TEENDŐKBEN

Így az Amar Food-os lányok várják azoknak az állatszerető szegedieknek a jelentkezését, akik szívesen részt vennének ebben a jótékonysági akcióban és útrakelnének velük Papamacihoz. Magát az utazást Fanni és Kati szervezi, külön busszal utaznának el Gyöngyöshalászra. Mint mondta, a “normál” kutyaszerető segítők mellett szükség lenne egy fotósra, aki az állatok örökbefogadásához mesteri képeket készítene a négylábú árvákról, jól jönne, ha kutyakozmetikusok is csatlakoznának hozzájuk, hiszen nagyon sok hosszú szőrű, nyírást igénylő eb él Papamacival és természetesen minden állatszerető szegedi segítsége, akik erre áldoznának az idejükből egy napot.

Csatlakoznál?

Velük tartanál?

Írj rá az AMAR Food-os lányokra Facebook üzenetben!

A fotókat köszönjük Papamacinak és Fanninak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb