Kikapcs

Kedden Bálint Sándorra, „a legszögedibb szögedire” emlékeznek városunkban

Május 10-én Bálint Sándor-emléknapot rendeznek Szegeden, így tisztelegnek a hitvalló néprajztudós emléke előtt. Az ünnepnapon megemlékezések, koszorúzások lesznek a város számos pontján – olvasható a Szeged-Csanádi Egyházmegye által kiküldött sajtóközleményben.

Mint írják, azokon a helyeken tartanak megemlékezéseket, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a 20. századi magyar néprajz és folklorisztika egyik kiemelkedő alakja, a kiváló néprajzkutató életéhez, munkásságához.

A kiküldött hivatalos program így néz ki pontosan:

  • 11:30 – Koszorúzás Bálint Sándor sírjánál (alsóvárosi temető) – beszédet mond Gyulay Endre nyugalmazott püspök.
  • 14:30 – Koszorúzás a Mátyás téren.
  • 17:30 – Koszorúzás a Dóm téren, ahol beszédet mond Liszkai Tamás plébános.
  • 18:00 – Szentmise Bálint Sándor boldoggá avatásáért a Dómban.

BÁLINT SÁNDOR HITVALLÓ ÉLETE, ÉS A SZÜLŐVÁROSÁNAK HAGYOMÁNYAI IRÁNT ÉRZETT SZERETETE PÉLDAKÉNT SZOLGÁLHAT MINDANNYIUNKNAK

A szervezők hozzátették, hogy az emléknaphoz kapcsolódóan a Napsugaras Tájház munkatársai emlékversenyt hirdettek, amelynek második fordulójába 22 csapat jutott. A forduló résztvevői – mintegy 120 fiatal – egy városi kalandjátékra indul, amelynek állomásai Bálint Sándor munkásságához kötődnek. A nap célja, hogy ne csak az idősek, hanem minden korosztály felidézze Bálint Sándor emlékét, akinek hitvalló élete, máriás lelkisége, valamint szülővárosának hagyományai és kultúrája iránt érzett szeretete példaként szolgálhat mindannyiunknak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb