Közélet

Egyre nagyobb a konfliktus: Moszkva fenyegetőzik, mert Finnország után Svédország is benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Finnország vasárnapi bejelentése után ma Svédország is hivatalosan úgy döntött, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-nak. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, a két északi országgal nincsen baja, de a közeledés NATO-hoz nem marad válasz nélkül.

A svéd kormány úgy döntött, hogy benyújtja az ország csatlakozási kérelmét a NATO-nak – jelentette be Magdalena Andersson svéd miniszterelnök az Index szerint. A portál azt írja, hogy a kormányfő az ügyben tartott parlamenti vitát követően tett bejelentésében elmondta: arra számítanak, hogy a csatlakozás folyamata egy éven belül lezárulhat. Magdalena Andersson kiemelte, a hivatalos benyújtás ideje még nem tisztázott, mivel Svédország Finnországgal együtt fogja benyújtani kérelmét. A stockholmi parlamentben csaknem az összes párt támogatta Svédország NATO-tagságát.

PUTYIN NAGYON NEM ÖRÜL

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének moszkvai csúcstalálkozóján azt mondta, Oroszországnak nincs problémája Finnországgal és Svédországgal, de a területükön történő katonai infrastruktúra bővítése és az északi országok közeledése a NATO-hoz reakciót követel Moszkvától. Korábban már jelezték, hogy Finnország tervezett NATO-csatlakozása miatt megteszik a válaszlépéseket. Oroszország május 14-én felfüggesztette az áramszolgáltatást Finnországba. Az áramexport leállítását a hivatalos verzió szerint azért lépik meg, mert gondok voltak a kifizetéssel. 

A CSATLAKOZÁSNAK KÖVETKEZMÉNYEI LESZNEK

“A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz történő  csatlakozásába” – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak Moszkvában. “Az pedig, hogy milyen formában fogunk gondoskodni biztonságunkról a NATO általános konfigurációjának megváltoztatása után, külön kérdés. Ez attól függ, hogy a gyakorlatban mi lesz a következménye Finnország és Svédország várható csatlakozásának az Észak-atlanti Szövetséghez. Ne legyenek illúziók Brüsszelben, Washingtonban és más NATO-fővárosokban, hogy ebbe egyszerűen beletörődünk!” – tette hozzá. Figyelmeztetett, hogy a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak következményei lesznek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb