Kikapcs

Kitört a kánikula, úgy lubickoltak az emberek a Móra Ferenc Múzeum előtti szökőkútban, mintha strand lenne

…pedig nagyon nem az. 30-31 fokkal tombolt a májusi nyár a hétvégén, a Móra Ferenc Múzeum előtti vadonatúj szökőkút pedig ezúttal is megtelt gyerekekkel. A probléma az, hogy a fenti mondat szó szerint értendő: nem a szökőkút környéke, hanem maga a szökőkút, ez utóbbi pedig komoly egészségügyi kockázatot jelent. A pancsolás megfékezése érdekében most egy információs tábla is kikerült a 110 fúvókával és fényjátékra is képes lámpákkal, feszített víztükörrel felszerelt látványosság mellé.

Mint a Szeged365 Társalgó csoportunkba is felkerült, a napokban egy figyelmeztető információs táblát helyeztek ki a múzeumhoz, mint írják, a szökőkút vize az algásodás megelőzése érdekében vegyszerekkel kezelt, ezért fürdésre és fogyasztásra nem alkalmas.

“Van olyan aki úgy jön ide, mint a strandra. A fürdő a híd másik oldalán van” – írta Patrik a fent említett Facebook csoportban. Az általa leírt “freestlyle wellness” folyamatosan problémát jelent Szegeden, mint Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója legutóbbi interjúnk során elmondta, senkinek sem ajánlja, hogy bármelyik szegedi szökőkútban pancsoljon.

“Nem javasoljuk, hogy bárki is szökőkútban fürödjön” – szögezte le a szakember, aki szerint az üzemeltetéshez szükséges algaölő szerek, a PH érték beállításához használt kénsav és a különféle vegyszerek irritációt okozhatnak.

Fotó: Szeged365 Társalgó, Brillmann Zsolt, Erdődi Patrik

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb