Mindenmás

Globális élelmiszerválság és elképesztő drágulás: 25-30 százalékkal többet kell majd fizetnünk az alapélelmiszerekért, ha vége lesz az árstopnak

Globális élelmiszerválságot, ezzel pedig elképesztő drágulást okozott a háború, ami lokális szinten zajlik Oroszország és Ukrajna között – mondta Raskó György agrárközgazdász a rtl.hu-nak. A szakértő szerint akár 25-30 százalékkal többet is fizethetünk az alapélelmiszerekért, ha újra szabadpiaci áruk lesz.

Hihetetlen, de csak az elmúlt napon további 6-7 százalékkal drágult a búza és a kukorica, a napraforgóolaj pedig hónapok óta olyan árszinten van, ami teljesen irracionális. Raskó György úgy látja, a magyar kormány abban bízva rendelte el az árstopot, hogy néhány hónap múlva normalizálódni fog a helyzet, de szerinte ez nem várható. Sőt, az árak csak jobban el fognak szabadulni.

REKORDBEVÉTEL, 25-30 SZÁZALÉKOS ÁREMELKEDÉS

A szakember kiemelte, hogy ha majd újra szabadpiaci áron lehet adni az alapélelmiszereket, akkor egyik napról a másikra akár 25-30 százalékkal is többet kell majd fizetnünk értük. Az agrárközgazdász hozzátette, a magyar gazdákat pozitívan érinti az élelmiszerválság, a búza-, kukorica- vagy napraforgó-termelők rekordbevételekre számíthatnak az idei évben.

TÖBB MINT 20 ÉVE NEM VOLT ILYEN INFLÁCIÓ

Áprilisban 9,5%-kal emelkedtek az árak az egy évvel korábbi szinthez képest, míg a maginfláció 10,3%-ra ugrott – ezt közölte pont egy hete a KSH. Mindkét adat több mint húszéves csúcsot jelent, ráadásul ezt szinte mindenki érzi az élelmiszerek 16 százalékos drágulásán keresztül. Részletek:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb