Közélet

Soha nem lesz vége a háborúnak? Leálltak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között

Leálltak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között – írja a Hromadske az orosz külügyre és az ukrán elnöki hivatalra hivatkozva. A HVG tudósítása szerint az orosz és az ukrán álláspont megegyezik abban, hogy a tárgyalásokat Ukrajna nem kívánta folytatni, Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes szerint azért, mert nem fogadták el az oroszok olvasatát a háborús eseményekkel kapcsolatban.

Mindezek mellett azt is írják, hogy Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója megerősítette a tárgyalások leállását, a „nem megfelelő” orosz nézőpontok mellett kiemelve azt is, hogy a Kreml a béketárgyalásokat propagandaeszköznek használja Oroszországban. Hozzátette, a tárgyalások folytatására csak Volodimir Zelenszkij adhat felhatalmazást, és az is attól függ, sikerült-e a mariupoli Azovsztal acélgyár és Herszon kiürítése.

AZ OROSZ MEGSZÁLLÁS KEZDETE ÓTA TÁRGYALTAK EGYMÁSSAL

A Hromadske emlékeztet: a tárgyalások a két ország között az orosz megszállás kezdete óta zajlanak, ennek fontos állomása volt március 29., amikor Törökországban találkoztak a felek. Az ukrán delegáció ekkor azt az ajánlatot tette, hogy nem csatlakozik a NATO-hoz, amennyiben sikerül megállapodni az ország területi sérthetetlenségében, és ha ezt megsértik, kollektívan léphet fel Ukrajna más országokkal együtt. A lap szerint ez lenne a járható diplomáciai út a háború végére, de ez egy hosszú folyamat lenne, amelyhez biztonsági garanciát vállaló országok is kellenének. Erre a tisztre Törökország, Olaszország és Németország is bejelentkezett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb