Szegedi Arcok

Ami ma sci-fi, az egyszer a valóság lehet – Kiss László, az SZTE asztrofizikusa elmondta a véleményét Elon Muskról, és hogy szerinte léteznek-e idegenek

Kiss László lézerfizikus akart lenni, mégis csillagász lett végül belőle. Az SZTE oktatója az egyetemnek adott terebélyes interjújában arról mesélt, hogy a laikus közönség informálásában miket tart jelenleg a legfontosabb és legaktuálisabb témáknak. Mint kiderült, az egyetem asztrofizikusa szerint ami ma a sci-fi, az egyszer a valóság lehet, de az is kiderült, hogy miként vélekedik az idegenekről a csillagász.

“Úgy gondolom, hogy a modern tudomány nagyon sokszor tulajdonképpen a megvalósult science fiction. Amiket régen a sci-fi regényekben és filmekben olvastunk és láttunk, ma már műveljük is, a csillagászatban ilyen például az exobolygókutatás. Ilyen bolygókról először a Csillagok Háborújában és a Star Trekben hallottunk, aztán húsz évvel később felfedeztük őket. A lényeg az, hogy a modern tudomány ezen a megvalósult sci-fin keresztül tud megfogni nagyon sokakat” – véli Kiss László, aki azt is hozzátette, hogy a csillagászatot azért tekinti kiemelten fontosnak, mert integráló tudomány, azaz más tudományokat is könnyedén népszerűsíthetnek rajta keresztül.

UFOLÓGIA ÉS A LAPOSFÖLDESEK

A csillagász szerint napjainkban vannak olyan áltudományos hiedelmek, amikkel a csillagászat nem tud mit kezdeni: ilyen például az asztrológia vagy az ufológia. “Ezek nagyon régre visszavezethető hiedelmek, én személy szerint azt gondolom, hitpótlékok. Az elmúlt években a laposföldhívők is nagy médianyilvánosságot kaptak, viszont aztán a koronavírus járvány alatt mintha ez a lapos föld kigömbölyödött volna. Ezekkel a dolgokkal nem nagyon lehet mit kezdeni. Folyamatosan visszatérő jelenség a szakterületünkön, hogy egyes emberek rögeszmésen hisznek abban, hogy ők tudnak valamit, amit a hivatalos tudomány rosszul tanít, de aztán a cáfolatot mégis a hivatalos tudománytól várják. Ez szerintem elég paradox” – fejtette ki a véleményét az SZTE asztrofizikusa.

ELON MUSK NAGYOBB MAGABIZTOSSÁGGAL ÁLLÍT DOLGOKAT, MINT AMENNYIRE AZOKAT A VALÓSÁG IGAZOLJA

Kiss László mindezek mellett hozzátette, hogy ami még a nagyközönséget is gyakran szokta foglalkoztatni, hogy az űrkutatás fellendülése is tetten érhető, a nagyhatalmak közötti politikailag is inspirálódott „űrverseny” szinte a szemünk előtt zajlik. “Itt van Elon Musk SpaceX cége, tulajdonképpen embereket szállít a nemzetközi űrállomásra, ez pedig természetesen nagyon menő. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy nagyobb magabiztossággal állít dolgokat, mint amennyire azokat a valóság igazolja, én nem tennék sok pénzt arra, hogy amiket mond, tényleg meg fognak valósulni. A gyermeki lelkem persze azért szurkol neki” – emelte ki a csillagász, aki arra a kérdésre, hogy mi az a sci-fi ma, ami valóság lehet harminc-negyven év múlva azt válaszolta, hogy szeretné, ha a térmanipuláció, vagyis a térugrás lehetséges lenne. Mint mondta: “ez most például nagyon sci-finek tűnik, és a mai fizikatudásunk ellent is mond neki, de a modern tudomány fejlődése pont azt mutatja, hogy rengeteg dolog később ellent mondott a korábban elfogadott tudásunknak.”

VAJON LÉTEZNEK IDEGENEK?

A SZTE tanáránál természetesen szóba kerültek az idegenek is. Kiss László ezzel kapcsolatban úgy véli, hogy a klasszikus ufológia a színes ufókkal, amik a lapokban meg szoktak jelenni, egytől egyig sületlenség. “Elmondom, erre milyen empirikus érvem van. Anno, még a kilencvenes években Magyarországon nagyon felfutott ez a téma, volt három-négy ufómagazin is, amik megjelentek nyomtatásban. A képeken látszó dolgok pedig valamiért mindig homályosak, életlenek és bemozdultak voltak. Ami igazán furcsa, az az, hogy ez azóta sem változott. Megjelentek az okostelefonok, a biztonsági kamerák, hihetetlen szenzorhálózat épült ki, ami az eget is látja – és nem jönnek szebb és élesebb képek és az ufóészlelések sem szaporodtak meg. Az a helyzet, hogy az égi fényjelenségek sokasága és változatossága számunkra elég alaposan ismert, és a legtöbb úgynevezett ufóészlelésre van természetes, tudományos magyarázat. Nem azt mondom persze, hogy mindegyikre. Azt sem zárom ki, hogy adott esetben itt röpködnek felettünk az idegenek űrhajói, de azok a fotók, amik meg szoktak jelenni a médiában, általában csak marhaságok” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb