Szegedi ArcokVideo365

Szeged365 live: élőben jövünk a délutáni díszközgyűlésről, Isten éltessen, Szeged! (frissítve)

Délután 4-től a Széchenyi téren mond ünnepi beszédet Botka László polgármester, a Szeged Napjához köthető díszközgyűlés keretein belül pedig átadják a város díszpolgára és a Pro Urbe díjakat. A szabadtéri esemény természetesen ingyenes, azonban ha nem tudnál ott lenni, velünk mégis ott lehetsz majd, élőben jövünk majd a helyszínről.

Szeged napját hagyományosan május 21-én ünnepeljük, Szeged 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban „a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként” ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, amelyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városunknak.

DÍSZPOLGÁR, PRO URBE DÍJAK ÉS POLGÁRMESTERI KÖSZÖNTŐ

Az ünnepi program délelőtt 11-kor kezdődik IV. Béla szobránál, a Széchenyi téren, délután 3-tól térzenével varázsolnak ünnepi hangulatot, a díszközgyűlés pedig 4-kor indul. Az eseményen Szajbély Mihály professzor átveszi Szeged díszpolgári, Boldogkői Zsolt és Duda Ernő pedig a Pro Urbe díjakat.

Ha már a szerkesztőségünktől egyetlen sarokra pezseg a XXVI. Szegedi Borfesztivál, nem bírtuk ki és még a díjátadók előtt kihívtuk egy-egy pohár borra a három kitüntetett szegedit, íme a Szajbély Mihállyal, a Duda Ernővel és a Boldogkői Zsolttal készített beszélgetéseink:

SZEGED DÍSZPOLGÁRA 2022: SZAJBÉLY MIHÁLY

PRO URBE DÍJ: DR. DUDA ERNŐ

PRO URBE DÍJ: BOLDOGKŐI ZSOLT

Az ünnepségről élő videós, szöveges tudósítással és fotógalériával is jövünk délután 4-től.

MÉG TÖBB PROGRAM, MOST HÉTVÉGÉRE

Fináléjába kanyarodik a XXVI. Szegedi Borfesztivál – Szeged Napja Ünnepségsorozat, melynek legfőbb jele, hogy a Széchenyi, Klauzál és Dugonics téri helyszínek mellé újabb rendezvények csatlakoznak: 

  • péntektől startol a három napos Dóm Téri Kavalkád,
  • vele egy időben a Civilek Utcája az Oskola utcában,
  • szombattól pedig érkezik a jubileumi, XX. Szegedi Hídivásár. 

A Dóm Téri Kavalkád, akárcsak legutóbb, 2019-ben, pont olyan lesz, mint egy zenei fesztivál, csak belépődíj nélkül.

Pénteken egy Vad Fruttik nagykoncerttel indul az őrület, erre rájön szombaton egy Presser-mentes LGT és a Szeged Napja tűzijáték, vasárnap pedig Little G Weevil és az Ocho Macho.

Wow.

Fogd meg a söröm.

Vagy a borom.

Vagy a tudomisénmit. 

Ha nem lenne elég, érkezik a Szegedi Hídivásár is, erről az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

FRISSÍTVE (16:04): ELÉRKEZETT A PILLANAT, INDUL AZ ÜNNEPSÉG A SZÉCHENYI TÉREN

Pénteken délután négy órakkor megkezdődött az ünnepség a Széchenyi téren, ahonnan élőben jövünk Nektek:

ÍGY ZAJLOTT A SZEGED NAPJA ÜNNEPSÉG A SZÉCHENYI TÉREN

Az ünnepi rendezvényen először Botka László polgármester mondott beszédet, majd átadták a Szeged Díszpolgára címet és a Pro Urbe – díjakat. Az alábbiakban az eseményről készült tudósításainkat éred el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb