Kikapcs

Újra itt van Szeged napja! 1995-ben volt az első ünnepségsorozat

Tudtad, hogy már 26 éves a Szeged napja ünnepségsorozat? Az első 1995-ben volt, akkor még nem voltak ilyen sokrétűek a programok, és a hidat sem zárták le. A borfesztivál önálló rendezvény volt, más helyszínen. Nosztalgiázzunk…

1995. Május 21 volt az első Szeged napja az akkori polgármester Szalai István így nyilatkozott az eseményről: “az ünnepségsorozat keretében nem csak a vendégeknek, de a szegedieknek is szeretnék megmutatni a város mai arcát”

TEKINTSÜNK VISSZE MILYEN PROGRAMOK VÁRTÁK AZ ÉRDEKLŐDŐKET AZ ElSŐ SZOMBATON

A ligetben egésznapos sportprogramok voltak, Lékó Péter a Széchenyi téren sakkozott az akkori polgármesterrel. Bár az eredményt nem ismerjük, de ha tippelnünk kellene… Emellett egy gyermekrajz kiállítás nyílt a városházán, a Tisza Lajos körúton emléktáblát avattak Huszka Jenőn születésének 120. évfordulója alkalmából. 18 órától a MÁV fúvószenekar játszott, illetve 500 dalos járta énekelve a várost, kora este pedig átadták a felújított Dóm teret. A mostani Novotel – akkori nevén Hungária – szállóban jótékonysági estet tartottak a Vajdasági és az Erdélyi diákok támogatására.

Ezen a szombati napon – még önálló rendezvényként – tartották az első szegedi Borfesztivál zárónapját (akkor még a Mars téren) és csak két napos volt az esemény. Ahol az est sztárvendége Koós János és Dékány Sarolta volt.

NÉZZÜK MILYEN PROGRAMOK VÁRTAK A KÍVÁNCSI SZEGEDIEKRE

Reggel fúvósok ébresztették a szegedieket, majd mazsorettek következtek. Utána újra fúvósok szórakoztatták a tisztelt nagyérdeműt. Délután megtartotta a város az első Szeged napja díszközgyűlését. Este pedig ismét Huszka Jenő műveiből volt előadás a Szegedi nemzeti színház előadóinak a jóvoltából a régi Hungária (Kass) szállóban.

Legyünk hálásak azoknak akik megálmodták ezt az ünnepet, akik megtették az első lépéseket. Akik hittek abban, hogy Szeged megérdemel egy fantasztikus ünnepségsorozatot.

Mert kislépés volt ez az emberiségnek, de hosszúlépés lett Szegednek.

Köszönjük!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb