Smart Szeged

MRNS-alapú vakcinák fejlesztésével kapcsolatos kutatásokat is végeznek majd Szegeden, a most átadott Nemzeti Biotechnológiai Laboratórium új épületében

Antibiotikum-rezisztens baktériumok elleni terápiák, illetve mRNS-alapú vakcinák fejlesztésével kapcsolatos kutatások folynak majd a Nemzeti Biotechnológiai Laboratórium új épületében, melyet szerdán adtak át a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK) – írja az MTI.

Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese azt mondta, 18 nemzeti laboratórium kialakítása indult el négy területhez – ipar és digitalizáció, kultúra és család, egészség, valamint biztonságos társadalom és környezet – kötődve. A laboratóriumokban közös, hogy széles körű együttműködéssel jelentős szaktudást koncentrálnak, munkájuk pedig a társadalmat érintő globális kihívásokra keresi a választ. A közlemény szerint a laboratóriumok kialakításának és működésének finanszírozására hazai és uniós forrásokat is fölhasználnak, több év alatt mintegy 150 milliárd forintot.

HÁROM FŐ KUTATÁSSAL FOGLALKOZNAK

Nagy Ferenc, az SZBK főigazgatója elmondta, az emelt védettségi szintű labor épületének kialakítására és az eszközbeszerzésre 800 millió forintot fordítottak. Az új épületben, amely Szegeden az első BSL-3-as besorolású laboratórium, olyan vizsgálatokat végeznek majd el, melyeket biztonsági okokból a kutatóközpont főépületében nem tudnak. A Nemzeti Biotechnológiai Laboratórium három fő kutatási iránnyal foglalkozik. Ezek egyike a gyógyszerrezisztens baktériumok leküzdése érdekében új antibiotikumok, illetve bakteriofág alapú terápiák fejlesztése. A bakteriofágok baktériumokat fertőzni képes vírusok. A laboratóriumban olyanokat keresnek, melyek képesek a kórházakban izolált antibiotikum-rezisztens változatok elpusztítására – közölte a kutató.

AZ ELSŐ OLYAN HELY EZ MAGYARORSZÁGON, AHOL KÉPESEK LESZNEK ELŐÁLLÍTANI MRNS-VAKCINÁKAT

Az augusztus 1-jétől működő új laboratórium lesz az első, ahol Magyarországon képesek lesznek elvégezni az mRNS-alpú vakcinák előállításának teljes folyamatát, a módosított RNS szintézisétől kezdve egészen annak lipidburokba csomagolásáig. Az SZBK kutatói már elkészítették vakcinajelöltjüket az afrikai sertéspestis elleni immunizációhoz. Ennek tesztelését, illetve szükséges módosítását fogják itt elvégezni – tudatta a főigazgató. A Nemzeti Biotechnológiai Laboratórium keretében zajló kutatások harmadik alprogramjának célja ritka betegségek genetikai okainak feltárása és terápiás megoldások kidolgozása új állatmodellek fejlesztésével. Az ecetmuslicát (Drosophila melanogaster) használó kutatások azonban nem az új laborépületben folynak – mondta Nagy Ferenc.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb