Közélet

Gulyás Gergely: csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak kedvező áron idehaza

Nem megszokott időpontban, vagyis csütörtök délután fél 3-kor tart Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Szó lehet többek között az Orbán Viktor által bejelentett intézkedésekről, pontosabban a háborús veszélyhelyzetről, illetve a különadókról. Érkezik élő tudósításunk, kövesd velünk az eseményeket.

Különadó a multiknál, illetve háborús veszélyhelyzet – ez a két téma borzolja a kedélyeket két napja Magyarországon, így kíváncsian várjuk, hogy vajon Gulyás Gergely milyen részleteket oszt meg velünk az érintett témákról, illetve milyen további döntésekre jutott a kormány az elmúlt napban.

Az eseményről a stream közvetlenül ITT érhető el, de a lényegesebb bejelentésekről folyamatosan frissülő cikkünk formájában is beszámolunk.

KEZDÜNK (16:35): A KORMÁNYINFÓHOZ CSATLAKOZOTT NAGY MÁRTON IS

Szentkirályi Alexandra köszöntött mindenkit, majd elmondta, változott a felállás, Gulyás Gergely mellett Nagy Márton, gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is csatlakozik a Kormányinfóhoz.

FRISSÍTVE (16:37): VESZÉLYHELYZET, HUMANITÁRIUS KATASZTRÓFA

“Az első ülésen a kormány a veszélyhelyzet elrendeléséről döntött, amelyre a háború miatt volt szükség” – mondta Gulyás Gergely. “Nem is a háborútól közvetlenül kell tartanunk, hanem egy humanitárius katasztrófától és a gazdasági hatásoktól. A brüsszeli politika pedig nem segítette, hanem súlyosbította a bajokat” – mondta Gulyás Gergely, majd hozzátette, hogy az árstopok és a rezsicsökkentés védelme a legfőbb cél, de ez nehéz feladat. “Ezekre azért van szükség, hogy továbbra is válságálló legyen a magyar gazdaság. A háborús helyzet a gazdasági következményekre is kiterjed, ezért a kormány létrehozta a rezsivédelmi és honvédelmi alapot” – emelte ki. A jelenlegi helyzetben újra nő a világgazdasági válság esélye, és a brüsszeli szankciós politika is tehet az energiaárak emelkedéséről Gulyás szerint.

FRISSÍTVE (14:42): MEG KELL ERŐSÍTENI A HONVÉDSÉGET

“Meg kell erősíteni a honvédséget, az infláció és emelkedő kamat miatt igazságtalan extraprofithoz jutó vállalatokat meg kell adóztatni” – mondta Gulyás Gergely. “Ebben a helyzetben elvárható tőlük, hogy segítsék a magyar embereket. Ezért hozták létre ezt a két alapot” – állítja. Ebbe extraprofit-különadók kerülnek, ebből fogja a kormány finanszírozni majd a rezsicsökkentést és a honvédelmi fejlesztést. “A többletnyereség megadóztatása is méltányos lesz, annak egészét nem vonja el a kormány” – mondta Gulyás. A kormány a költségvetési célokat be akarja tartani, idén is el akarják érni a 4,9%-os hiánycélt. A jövő évi költségvetés tervezetét a kormány a Költségvetési Tanácsnak átadja, és a törvénytervezetről várhatóan június elején tárgyal majd a kormány. “Abban:

  • 68 ezer milliárdos GDP-vel számolunk,
  • a költségvetési főösszeg 28 ezer lesz.
  • Az infláció 5,2% lehet a kormány számításai szerint,
  • 3,9%-os hiánycélt tűztük ki célul,
  • és 4,1%-os növekedést várunk” – emelte ki a miniszter.

FRISSÍTVE (14:44): BENZINTURIZMUS – CSAK A MAGYAR RENDSZÁMOS AUTÓK TANKOLHATNAK KEDVEZŐ ÁRON HAZÁNKBAN

“Bevezetjük, hogy csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak idehaza holnaptól” – jelentette be Gulyás Gergely, mint kiderült, a kedvezményes árról beszélt a miniszter. Erre azért van szükség, mert sok a visszaélés a benzinárstoppal kapcsolatban.

FRISSÍTVE (14:47): A MINISZTÉRIUMOK KÖLTSÉGVETÉSÉT CSÖKKENTENI KELL

“A minisztériumok költségvetését csökkenteni kell, és az állami beruházásokat át kell ütemezni. Ezzel egyidőben a piaci beruházásokat kell ösztönözni” – mondta Nagy Márton miniszter.

FRISSÍTVE (14:50): EXTRAPROFIT ADÓK

“Az extraprofit adók a jelenlegi ágazati különadók felett kerülnek kivetésre” – mondta Nagy Márton.

  • “Az első ilyen ágazat a bankszektor, ahol elvonjuk az extraprofitot, és a tranzakciós illetéket kibővítjük. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit + bankadó). Ez az éves összege az elvonandó forintnak. A cél, hogy ezt a teljes összeget idén és jövőre is beszedjük” – emelte ki a miniszter.
  • “A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonunk el” – mondta Nagy Márton.
  • Az energiaszektorban 300 milliárdot vonnak el – ez főképp a Molt érinti.
  • A kiskereskedelmi szektor 60 milliárd forinttal,
  • a telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd,
  • gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot vonnak el (ez nem érinti a kis gyógyszerforgalmazókat),
  • a légitársaságoktól 30 milliárdot vonnak el.
  • Ezen felül a kormány kiveti a reklámadót, amelyből 15 milliárd forint bevételt várnak.

A kormány azt reméli, hogy így összesen 800 milliárd forint bevétel keletkezik.

FRISSÍTVE (14:52): RÉSZLETES INDOKLÁS

A bankoknál azért keletkezik extraprofit, mert a betétekre 0,3%-os kamatot fizetnek, miközben ezt 7%-os kamat mellett tudják kihelyezni. A biztosítói díjak a magas infláció miatt mintegy húsz százalékkal emelkedhetnek. Az energiaszektorban a kitermelés és a feldolgozás miatt is extra nyereségük keletkezik a cégeknek, a Mol esetében a Brent-Ural szpred teszi ki ezt a nyereséget. A kiskereskedelmi forgalom áprilisig éves alapon 16%-kal bővült, a telekommunikációs szektorban pedig a koronavírus-járvány miatt megváltozott fogyasztói szokások okoztak extraprofitot. A légiforgalomban a budapesti repülőtér idén elérheti a 7 millió utast, az elhalasztott utazások miatt nagyon gyorsan elérhetjük a 2019-es szintet. A gyógyszerértékesítés szintén jelentősen növekedett, ami mind a gyógyszerforgalmazók zsebét növelte, a reklámadó pedig összefügg a tévézéssel és a reklámozással.

Nagy Márton elmondta, hogy nem a profitot, hanem az extraprofitot veszi el a kormány, és arra számít, hogy ez nem fog átgyűrűzni a lakossági árakba.

FRISSÍTVE (15:04): JÚNIUSBAN KÜLÖN DÖNTÉS SZÜLETIK MAJD MINDEN ÁRSTOPRÓL

“Szeretnénk az árstopokat fenntartani, de mindegyikről külön döntés születik június közepén” – emelte ki Gulyás Gergely, aki szerint az árstop sikeres volt, 5%-kal mérsékelték az inflációt. Az extraprofitot terhelő adókat pedig már 2022-ben is be fogják szedni.

FRISSÍTVE (15:14): MEGSZŰNIK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK FELMONDÁSI TILALMA

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a veszélyhelyzet megújításával párhuzamosan nem folytatódik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma. Vagyis május végétől felmondhatnak az ágazatban dolgozók, amennyiben úgy gondolják. A felmérések szerint nagy felmondási hullám jöhet.

FRISSÍTVE (15:19): MINIMÁLIS AZ ESÉLY ARRA, HOGY EGY NATO-TAGÁLLAMOT MEGTÁMADJON OROSZORSZÁG

“Magyarország szerint minimális az esély arra, hogy egy NATO-tagállamot megtámadna Oroszország” – mondta Gulyás Gergely. “Ha jól felszerelt a honvédség, még tovább lehet csökkenteni ennek a veszélyét” – tette hozzá. A szlovák miniszterelnök nyilatkozata miatt kérdezték ezt a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. “Ha Ukrajna elbukik, Szlovákia lesz a következő” – fogalmazott pár napja Eduard Heger a davosi Világgazdasági Fórumon.

FRISSÍTVE (15:35): NEM LEHET TB-VEL MAGÁNELLÁTÁST FIZETNI

“A magyar állam felelőssége a közegészségüggyel szemben áll fenn, a magánegészségügyi ellátást nem tekintjük negatív jelenségnek, vannak, akik ezt megengedhetik maguknak, de a kormánynak ehhez nincs köze” – mondta Gulyás. Azt a hibát nem szabad elkövetni, hogy a járulékbefizetők száma csökkenjen.

FRISSÍTVE (15:51): PEDAGÓGUSBÉREK EMELKEDÉSE

“A pedagógusoknál és a rendvédelmi szerveknél a nehéz helyzet ellenére is indokolt a béremelés, és ezt meg is ígértük” – mondta a miniszter. De hogy ezt túl lehet-e teljesíteni, azt májusban felelősen még nem lehet megmondani. “Talán néhány hónap múlva leszünk abban a helyzetben, hogy tudjunk ígérni valamit” – mondta Gulyás Gergely. “Áfacsökkentést nem látjuk indokoltnak, az ugyanis nem vezetne az árak csökkentéséhez” – mondta Gulyás.

FRISSÍTVE (16:23): UTASONKÉNT 10 EURÓS TERHET KELL FIZETNIE A LÉGITÁRSASÁGOKNAK

“Azokat a légitársaságokat érinti a különadó, amelyek Budapestet érintik járataikon, rájuk fogják terhelni az utasonként nagyjából 10 eurós terhet” – mondta Nagy Márton. A miniszter szerint ez gyakorlatilag az összes Európában üzemelő légitársaságot érinti.

FRISSTÍVE (116:39): BESZERZÉSI STOPOT IS ELRENDEL A KORMÁNY

A kormányzati kiigazítások jegyében néhány száz fős elbocsátásra is sor kerülhet, amelyre Gulyás Gergely szerint van tér a közigazgatásban (a digitalizáció területét említette). Emellett beszerzési stopot is elrendel a kormány. Május végén lejár a felmondási tilalom az egészségügyben, amelyet a kormány nem hosszabbít meg. Gulyás Gergely arra számít, hogy nem lesz tömeges felmondás az egészségügyben.

FRISSÍTVE (16:43): VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Nem sokkal háromnegyed 5 előtt véget ért a Kormányinfó. Gulyás Gergely annyit közölt a végére, hogy a különadókkal kapcsolatos rendelet a következő napokban jelenhet meg.

Forrás: Kormányinfó, Index, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb