Közélet

Fontos változás Szegeden (is): többé nem tudnak majd kamu akciókkal átverni a boltokban

Május 28. után egy uniós rendelet nagyon fontos változásokat hoz el a kereskedelemben. Ettől a naptól a kereskedelmi akciók a mostani formájukban megszűnnek. Jönnek az új szabályok, életbe lép a bejelentési kötelezettség. Megírjuk nektek kik mentesülnek a rendelet alól és milyen terhet ró a kisboltokra, kiskereskedelemre. Cikkünkben csatoltuk linkként a pontos teendőket.

Te is, én is jártunk már úgy, hogy a boltokban vagy webáruházakban az akcióknál éltünk a gyanúperrel, hogy egy termékre nagyobb árat írtak, és azt akciózták vissza az eredeti árra. Magyarul átvertek. Na ezt a kiskaput zárta be a május 28-tól életbelépő 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet módosítása, az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/2161-es irányelve alapján. Mostantól a fogyasztókat pontosan tájékoztatni kell az eredeti árról, a kedvezmény mértékéről, és egy új szempontrendszert alakítottak ki, hogy a vásárlók pontosabb tájékoztatást kaphassanak az akciókról. Május végétől sok kereskedelmi akciót előzetesen be kell jelenteni a fogyasztóvédelmi hatósághoz, hogy melyeket nem? Görgetés után megtalálod.

MOST TUDOD MEG A RÉSZLETEKET

Mindenkire vonatkozik? A kereskedelemben igen, ebbe a webshopok is beletartoznak. Minden a fogyasztók felé értékesített termékre vonatkozik az új szabályozás. Van azonban egy kivétel, a szolgáltatóipar. Az új szabályok nem terjednek ki a szolgáltatásokra, a digitális tartalomra és a digitális szolgáltatásokra. Emellett az akciók elnevezése sem mindegy. Május 28-tól az új rendelet kétféle akciót különböztet meg, az egyik a hagyományos akció, a másik: különleges, fantasztikus, egyedi fekete péntek, szuper (ezeket, és a más hangzatos elnevezéseket már mind jól ismerjük). Ebben az esetben használni kell az akciót megelőző 30 napos árat is tartalmazó, akciós ár jelölést, vagy az új jelölési rendszer bizonyos elemeit. (pontos leírás a cikk végén egy linkben)

KISBOLTOM VAN, MÁR MEGINT EGY ÚJ BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG?

Nem a kisvállalkozók tönkretétele a cél, hanem a vásárlók tisztességes tájékoztatása. Ha valaki hagyományos akciót hirdet: ma minden bögre 20%-al olcsóbb, akkor nincs bejelentési kötelezettsége. Viszont a régi és az új árat pontosan jelölni kell, jól látható helyen. Változnak a kuponos, törzsvásárlói kártyás akciók szabályai is.

Ha nem tudod mi a pontos teendőd akkor bizalommal fordulhatsz a kamarákhoz. A részleteket a Fogyasztóvédelemi portálon és a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara oldalán találhatjátok meg.

Facebook link

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blog here
'Fel a tetejéhez' gomb