Sport

Amikor egy álom teljesül: exkluzív interjú a szegedi ultrafutóval, aki 25 óra alatt körbefutotta a Balatont

Régi vágya vált valóra idén áprilisban a szegedi Perneki Tibornak, aki ultrafutóként sikeresen teljesítette a legnehezebb hazai távokat. Lefutotta a legnagyobb aszfaltos kihívásnak számító Ultrabalatont, a terepfutás rendkívül nehezen teljesíthető megmérettetését a Börzsönyben, a Kört, valamint teljesítette a triatlon leghosszabb távját az Ironmant is. A futásról, kihívásokról Perneki Tiborral beszélgettünk.

A FUTÁS REMEK MÓDJA AZ ÖNFEJLESZTÉSNEK

Perneki Tibihez mindig is közel állt a sport, először kick-box-ozott, majd bokszolt és ott, hogy a fiatalokkal fel tudja venni a versenyt, elkezdett futni, azonban ezek még csak 8-10 km-es távok voltak. Ezt követően annyira megtetszett neki a futás, hogy eldöntötte, szeretné a maratonon is kipróbálni magát. A maratoni táv lefutása pedig arra ösztönözte Tibit, hogy még többet el akarjon érni ebben a sportágban, rájött, hogy a futás sokkal komplexebb annál, hogy csak egy fizikai mozgás legyen, hiszen remek módja az önfejlesztésnek.

IDÉN ÁPRILISBAN TIBI LEFUTOTTA AZ ULTRABALATON 211 KM-ES TÁVJÁT

Tibi nem kis célokat tűzött ki maga elé, 2020-ban elhatározta, hogy megméretteti magát egy 80 km-es távot felölelő versenyen. Ahogy elárulta, az ultra világban ezt csak az ultrafutás „sprint” távjának nevezik. Ezt követően pedig nem volt megállás: Tibi először lefutott egy 161 km-es távot, majd 2022 áprilisában teljesítette eddigi legnagyobb kihívását futóként, megmérettette magát az Ultrabalatonon, ami 211 km-t jelentett.

AZ ULTRAFUTÓ 25 ÓRA ALATT FUTOTTA KÖRBE A BALATONT

Tibi elmesélte, 25 óra 27 másodperc alatt sikerült körbefutnia a Balatont. Magát a versenyt 5 hónapos felkészülés előzte meg. “Nagyon pozitívan álltam hozzá, nem volt kérdéses számomra, hogy tudom-e teljesíteni a távot” – emlékezett vissza Tibi, majd elmondta, itt mindenki magának építi fel, hogy milyen ütemben szeretne futni, mikor, mekkora pihenőkkel. Tibi igyekezett több, kis részletbe szemlélni a távot, apróbb célkitűzésekkel haladni előre, hogy ne nyomassza a 211 km futás terhe.

170 KM UTÁN KEZDŐDÖTT AZ IGAZI VERSENY TIBI SZÁMÁRA

Ahogy az ultrafutó visszaemlékezett, körülbelül 170 km után érezte, hogy mentálisan és fizikailag is sokkal megerőltetőbb számára a megmérettetés, ahogy mondta ennél a pontnál kezdődött számára az igazi verseny, hiszen itt ért el ahhoz a távhoz, amelyet még soha nem futott le, így számára is ismeretlen. “Hihetetlenül boldog voltam, amikor befutottam a célba, de annyira fáradt is, hogy át sem tudtam igazán adni magam az érzésnek” – mesélte el Tibi, majd hozzátette, nagy álma volt az Ultrabalaton teljesítése, hiszen ez Magyarországon a legnagyobb presztizsértékű aszfaltos kihívás.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ PERNEKI TIBIVEL

Hallgasd meg teljes beszélgetésünket Perneki Tibi, ultrafutóval, melyből még többet megtudhatsz az Ultrabalaton, a Kör és az Ironman kihívásokról!

A képeket köszönjük Tibinek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb