Blog

Lépéseim a gyógyulás felé a szegedi klinikán, a gyógytornászom munkájának köszönhetően

Van egy szakma ami talán annyira nem elismert, egy szakma amelynek művelői állítják sokszor talpra az embert. Ők a gyógytornászok. Tudtad, hogy már 100 éves a hazai gyógytornász képzés? Neked is van egy történeted a gyógyulásról?

A történetem röviden: egy balesetnek köszönhetően elszakadt az Achilles ínam az SZTE Traumatológiáján gyorsan megműtöttek. Itt is köszönöm az orvosomnak, az összes ott dolgozónak a fantasztikus hozzáállását, a törődésüket, kedvességüket, a hihetetlen profi szakmai munkájukat, az emberi szemléletüket. Ez a szakadás nagyon nehezen gyógyuló sérülés, ha megtörténik a baj hosszú lábadozásra kell számítani. Amikor eljött az ideje a rehabilitációmat átadták az SZTE gyógytornászai kezébe, így jelenleg gyógytornára járok és megértettem: a gyógyulás fejben és testben zajlik egyszerre. A mozgatással, tornával tanítom meg magam majd újra járni, újra teljesebb életet élni.

KIK IS GYÓGYTORNÁSZOK ÉS MI A FELADATUK?

Akkor teszed fel ezt a kérdést ha az emberiség szerencsésebb feléhez tartozol, azokhoz akit még nem ért baleset, sérülés vagy elváltozás. Ők azok akik egy probléma vagy műtét után rendbe tesznek, talpra állítanak. Megtanítanak újra járni, fogni, létezni, teljesebb életet élni. A gyógytornászok mozgással, tornával adják meg újra a fizikumunkat. A munkájuk a gyógyulási folyamat végén a pont. Az irányításukkal megtanul a testünk újra járni, fogni, érezni. Ők az izmaink és idegeink mesterei. Ez a írás azért is készült, hogy nagyobb elismerést kapjanak: ez nem csak a szegedi szakemberek, hanem minden gyógytornász előtt tisztelgés akik bárhol is a világon végzik a munkájukat.

Mondhatjuk úgy is: amit a műtőben összeraknak, azt ők teszik viselhetővé.

MI A TÖRTÉNETÜK?

Magyarországon a mozgással történő gyógyítás hazai úttörője Schöpf Mérei Ágoston gyermekgyógyász létesítette az első ortopédiai intézetet, tornaintézetet 1836. A gyógytornaképzés hazánkban, Madzsar Alice nevéhez fűződik. Ő 1912 május elsején nyitotta meg a Funkcionális Torna Tanítóképző Intézetét. 1922-től elindul a tanárképzés is az iskolában, így idén 100 éves a hazai gyógytornász szakma, ő vezette be hazánkban a Mensendieck-rendszert, amely a gyógytornászképzés tananyagának alapja lett. Akkor ez már egy képzés kétéves volt, délelőttönként gyakorlati, délutánonként pedig elméleti tárgyakat tanítottak. A második világháború után 1955-ben indult meg a rendszeres gyógytornász képzés, 1975-től lett három éves, 1993-tól 4 éves, 1995-től már nemzetközileg akkreditált képzést kaptak a gyógytornászok.

HOL, ÉS HOGYAN KÉPZIK A GYÓGYTORNÁSZOKAT?

Szegeden, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, és Pécsen képzik őket. Szegeden 1990-től létezik alapképzésként a gyógytornász -fizioterapeuta képzés.

EGÉSZSÉGÜGYI JÓTANÁCSOK

Személyes megjegyzés a végére: az egészségügyi dolgozó is ember, neki is lehet jó és rossz napja. A gyógyítók nem személyzet és nem szállodában vagyunk, hanem kórházban vagy klinikán. Ha jobban akarod érezni magad akkor elárulom a varázslat titkát.

  • Napszaknak megfelelő előre köszönés. (csak akkor tegezünk, ha engedélyt kaptunk rá)
  • Köszönöm, kérem (csodálatos dolgokat lehet vele elérni)
  • Hogy van?
  • További szép napot!
  • Mosolyogj rájuk! Ha morogsz állandóan, akkor nehéz lesz kedvelni téged.

.. és egy kis szakmai szöveg

A fizioterápia a teljes test integratív működésének kezelése felé halad, és lassan a szomato-szenzomotoros működések helyreállítása lesz a cél.

Köszönjük a munkájukat!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: look at this now
'Fel a tetejéhez' gomb