Közélet

Transparency International: átlag alatti az önkormányzat átláthatósága Szegeden, Vásárhelyen még rosszabb a helyzet

Nyilvánosságra hozták az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! nevű átláthatósági program eredményeit, amely megállapította, hogy számos településen tapasztalhatóak súlyos hiányosságok az önkormányzati tulajdonú vállalatok átláthatósága terén. Szeged önkormányzata 43 pontot elérve maradt az átlagos 46.9 – es érték alatt, ha nyugtat bárkit is, Hódmezővásárhely még nálunk is rosszabbul teljesített a kormánypártisággal nehezen vádolható program adatai alapján.

ERRŐL SZÓL AZ “EZ A MINIMUM!” CÍMŰ ÁTLÁTHATÓSÁGI PROGRAM

A 2019-es önkormányzati választások előtt az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven átláthatósági programot hirdetett meg, amely hat témában foglalta össze a helyi döntéshozatal átláthatóságának alapkövetelményeit. A kampányban a program mellett elköteleződő jelöltek azt ígérték: megválasztásuk esetén a ciklus végéig megvalósítják a programot saját településükön. Az önkormányzati ciklus feléhez érkezve a kezdeményezők átvizsgálták, mi teljesült ebből a gyakorlatban: elérhetőek-e az önkormányzat legfontosabb dokumentumai (jegyzőkönyvek, szerződések, közbeszerzési adatok, költségvetések, vagyonnyilatkozatok stb.) a helyi honlapokon kereshető, feldolgozható formában?

Mint az Átlátszó írta, a választások után több önkormányzat napirendjére tűzte az átláthatóság ügyét:

  • néhány helyen az új SZMSZ-ben tűntek fel a minimumprogram (a hatályos törvényi szabályozásnál részletesebb) szempontjai,
  • máshol az önkormányzatok határozatban köteleződtek el a nyitottság mellett, és lefektették a szabályozási feladatok ütemtervét.

A szabályozás folyamatát a kezdeményezők kiindulási alapként szolgáló mintarendelettel is segítették.

Annak érdekében, hogy a szervezők jobban megismerhessék, hogy teljesülnek-e az Ez a Minimum! vállalásai, tavaly ősszel egy több mint 40 szempontból álló audit szempontrendszert dolgoztak ki a minimumprogram alapján, hat nagy témakörre osztva a vizsgálatot:

  • Nyilvános működés
  • Közérdekű adatigénylés
  • Átlátható költségvetési gazdálkodás
  • Nyilvános szerződések, közbeszerzések
  • Önkormányzati tulajdonú vállalatok
  • Elszámoltatható döntéshozók

A szempontrendszert használva először 17 olyan önkormányzatot értékeltek, ahol képviselő-testületi döntés született a program megvalósítására, vagy ahol a testületben jelentős számban (hárman vagy annál többen) foglalnak helyet az Ez a Minimum!-hoz csatlakozó képviselők. Ennek eredményét első körben csak a vizsgált önkormányzatokkal osztották meg, akiknek felhívták a figyelmét arra, hogy idén tavasszal már nyilvános felmérésre kerül sor.

SÚLYOS HIÁNYOSSÁGOKAT TAPASZTALTAK AZ ÖNKORMÁNYZATI CÉGEK ÁTLÁTHATÓSÁGA TERÉN

A vizsgált települések jól teljesítettek a döntéshozó testületeik (képviselő-testület, bizottságok) működésének átláthatósága terén, és általában költségvetési gazdálkodásuk főbb adatai elérhetőek voltak. Bár szerencsére egyre elterjedtebb, hogy a helyi döntéshozók vagyonnyilatkozatai a honlapon is elérhetőek, ez nem törvényi előírás, így ott, ahol nem csatlakoztak az Ez a Minimum! – programhoz, és nem tettek erre vonatkozó extra vállalást, az Átlátszó cikke szerint a dokumentumok általában továbbra is csak körülményes adatigényléssel ismerhetők meg.

Ezzel szemben az önkormányzati tulajdonú vállalatok átláthatósága terén egyaránt súlyos hiányosságok tapasztalhatóak

– mind az Ez a Minimum!-programot vállaló, mind pedig az ilyen vállalást nem tevő önkormányzatoknál.

ÁTLAG ALATTI EREDMÉNNYEL SZEREPELT A SZEGEDI ÖNKORMÁNYZAT

A felmérésben használt szempontrendszert vette alapul közzétételi gyakorlatának javítására számos olyan település, ahol a polgármester vagy a testületi többség csatlakozott az Ez a Minimum! kezdeményezéshez. A felmérésben ezek a települések értek el jobb eredményt, az elérhető 80 pontból ők átlagosan 52-t szereztek meg. A felmérést rajtuk kívül 13 (vegyesen ellenzéki és kormánypárti) önkormányzat honlapján is elvégezte az Átlátszó, az ő eredményük átlaga 42 pont volt.

A csatlakozó és nem csatlakozó önkormányzatok eredményeit összesítve az átlag 46.9 pontra jött ki, ami szomorú, hogy Szeged ez alatt maradt, 43 ponttal.

A lista sereghajtói között ott van Hódmezővásárhely is, a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat még Botka Lászlóénál is gyengébb eredményt ért el átláthatóság terén, mindössze 36 pontot elérve.

A három civil szervezet szerint a transzparencia tekintetében a legkiemelkedőbben Budapest XI. és IX. kerülete, azaz Újbuda és Ferencváros szerepelt az elérhető 80-ból szerzett 67 ponttal, majd a XIV. kerület (Zugló) következik 63 ponttal. 

A programhoz önként csatlakozó önkormányzatok listáján egyébként sem Szeged, sem Hódmezővásárhely nem szerepel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb