Kikapcs

A jövő fiatal programozói mérték össze tudásukat a World Robot Olympiad robotépítő versenyen a TIK-ben

Az egészségügyben is használható segítőrobotokat építettek a jövő programozói a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi verseny negyedik, regionális fordulójában, május 31-én, kedden, melynek helyszíne az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Átriuma volt, olvasható az SZTE cikkében.

AZ INDULÓKNAK KÜLÖNBÖZŐ SEGÍTŐ ROBOTOKAT KELLETT TERVEZNIÜK

A 2022-es robotverseny témája a My robot, my friend!, ami azt jelenti, hogy az indulóknak olyan segítő robotokat kell tervezniük és programozniuk, amelyek a kerti munkában, a mentési akciókban, és a kórházi ellátásban segítik a dolgozók munkáját. A csapatok a versenyre előre megírt programmal érkezhetnek, ami alapján a robotnak egy versenypályán kell a szabályban előírtak szerint teljesíteni a feladatot meghatározott időre.

FŰNYÍRÓ, TŰZESETBEN SEGÍTŐ, VALAMINT KÓRHÁZI FELADATOKAT ELLÁTÓ ROBOTOKAT TERVEZTEK A GYEREKEK

Az Elementary csapatok feladata az volt, hogy egy olyan robotot építsenek, ami LEGO akadályokkal teli pályán lenyírja a füvet, komposztálja a gyomokat úgy, hogy közben vigyáznak a katicákra.  A Junior csapatok robotjának feladata az volt, hogy egy égő gyárépületben meghatározza a bent ragadt emberek helyzetét és biztonságba helyezze a veszélyes anyagot. A Senior korosztálynak pedig egy kórházba kellett segítő robotot építeni és programozni, amely a szennyes mosásában és a betegek szórakoztatásában segít.

AZ EDUTUS EGYETEM ÉS AZ SZTE EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL RENDEZTÉK MEG A VERSENYT

Az Edutus Egyetem ebben az évadban is a hazai főszervezője a World Robot Olympiad (WRO) Lego robotika versenyeknek, amelynek legutóbbi fordulóját a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve rendezték meg. A WRO szegedi elődöntőjén 19 csapat vett részt, a versenyzők Szegedről, Mórahalomról, valamint Ceglédről, Orosházáról, Zákányszékről, Bajáról, Kecskemétről és Kiskunmajsáról érkeztek.

A LEGJOBBAK KÉPVISELHETIK MAGYARORSZÁGOT DORTMUNDBAN, A VILÁGDÖNTŐN

A RoboMission kategórián belül három korcsoportban – Elementary ( 8-12 évesek), Junior (11-15 évesek), Senior (14-19 évesek) – rendeznek elődöntőket. A budapesti, miskolci és a tatabányai forduló után Szeged volt a házigazda, a selejtezők sora pedig Balatonfüreden zárul. Így alakul ki a Nemzeti Döntő mezőnye, melynek keretében a legjobbak Győrben találkoznak majd július 7-én és 8-án. A nemzeti döntő legjobbjai pedig majd Dortmundban, a World Robot Olympiad Világdöntőjén képviselhetik Magyarországot.

Forrás és fotók: Szegedi Tudományegyetem (FB), u-szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb