Kikapcs

Horgas Ádám elbúcsúzott, csaknem százezren látták a Szegedi Nemzeti Színház előadásait az idei évadban

Sűrű évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház, a társulat előadásait csaknem százezren látták – közölte Barnák László főigazgató szerdán az évadzáró társulati ülésen, ahol Horgas Ádám négy sikeres évad után elbúcsúzott a Szegedi Nemzeti Színháztól.

ÖSSZESEN 245 PRODUKCIÓT LÁTHATOTT A KÖZÖNSÉG AZ IDEI ÉVADBAN

A színész-rendező elmondta, a színház az idei évadban összesen 245 produkció várta a szegedieket: a Nagyszínházban 116 saját előadást láthatott a közönség 74,28%-os látogatottsággal, a Kisszínházban pedig 129-et 81,92%-os látogatottság mellett. Az elmúlt három járvány sújtotta évből ez volt az első teljes évad, amikor nem kellett bezárni, bár a téli időszakban volt 14 előadás, amely elmaradt, vagy el kellett halasztani.

SIKERES VOLT A LÁZÁR ERVIN PROGRAM IS, A SZEGEDI KORTÁRS BALETT 64 ELŐADÁST JÁTSZOTT

Ahogy a főgazgató beszámolt róla, a Lázár Ervin Program keretében 17 előadás alkalmával csaknem 6 ezer diákot fogadtak. A Szegeden folyó – az országban egyik legsokoldalúbb – színházpedagógiai programja során 5.871 diákot fogadott a színház. A Szegedi Kortárs Balett az évadban 64 előadást játszott, ebből harmincat Szegeden. Külföldi turnéikon vendégszerepeltek a Dubai Expón és Brüsszelben is. A főigazgató kitért arra is, a színház saját etikai kódexet hozott létre, amely májustól érvényben van.

ŐKET KÖSZÖNTÖTTE AZ ÉVADZÁRÓN A TÁRSULAT

Az évadzárón 25 éves társulati tagsága alkalmából köszöntötték Borovics Tamás és Gömöri Krisztián színművészeket. Átadták a társulat szavazatai alapján odaítélt színházi elismeréseket is: az énekkari nívódíjat megosztva Somogyvári Tímea Zita és Taletovics Milán, a tánckar nívódíját Szalai Alexa kapta. Az operatagozat elismerését, a Vaszy Viktor-díjat Kürtös Petra ügyelő vehette át, a prózai tagozat Makó Lajos-díjával Rétfalvi Tamás színészt, a balett Imre Zoltán-díjával pedig Nyitrai Tímea művészeti titkár munkáját ismerték el, a Varga Mátyás-díjat Szabó Gábor szcenikus kapta. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait Menczel Andrea és Medveczky Balázs érdemelték ki.

HORGAS ÁDÁM BÚCSÚZIK

Horgas Ádám négy sikeres évad után búcsúzik a Szegedi Nemzeti Színháztól. A volt főrendező kifejtette, mennyire hálás az itt töltött évekért, és mindig szeretettel fog gondolni a nagyszerű szegedi társulatra. Mint a közismert szegedi korábban nyilatkozta, a vezetőségben értékrendbeli és nézet különbségek jelentkeztek, amely már akadályozta a hatékony munkát.

A 2023-as terveiről azt nyilatkozta, megpróbálja újraépíteni a Szeged előtti szabadúszó életét, nyitottan áll az új kihívások elé. Tizenöt éve nem állt színészként színpadon, most viszont, a Játékszínben a saját rendezése, az Életrevalók egyik szerepét vette át. “Jól esett visszaugrani a másik oldalra és a sokadik gyorsöltözés és átállás után azt dünnyögni az orrom alatt, hogy köszi, rendezőkém!” – újságolta a Szegedi Nemzeti Színház leköszönő főrendezője.

Forrás: MTI/Szegedi Nemzeti Színház

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb