Mindenmás

Famanókat költöztetne a Mondolo Egyesület a belvárosba: újabb falfestmény kialakítását tervezik a srácok

Tavaly decemberben készült el a szegedi Mondolo egyesület legújabb természetvédelmi street artja, a Küllős fűtőmű. A SZETÁV-val közösen elindított akció mellett ugyanakkor az egyesület street art programja is újabb mérföldkőhöz érkezett, szeretnék ugyanis az eddigi festményeket úgy összekapcsolni, hogy a környezeti nevelésben a gyermeki fantáziáé legyen a főszerep – olvasható a Mondolo kiküldött közleményében.

Mint írják, a most megvalósítandó falfestményük főszereplői a Famanók lennének. Pontosabban az erdei élővilág alig-alig elcsíphető, ám annál fontosabb segítőit, és azok lakhelyét hoznák a gyerekek látóterébe. Segítségükkel szeretnék felhívni a figyelmet a holtfák, a rajtuk, bennük vagy belőlük élő élőlények fontosságára, és nem mellesleg új külsőt és funkciót adni Szeged egyik ikonikus sikátorának.

A közleményben azt is írják, hogy a cél az új projekttel az, hogy a Famanók folytassák azt a természetvédelmi munkát, amit a Mondolo is elkezdett, csak a mesék birodalmában. Természetesen, ahogy eddig is, most is készülnek gyakorlati természetvédelmi megoldásokkal, ám azt csak akkor tudják megkezdeni, ha a fal elkészült, hiszen a későbbi kiegészítők szerves részét képezik a street artnak.

EZ LENNE AZ ELSŐ KÖZÖSSÉGI PROJEKTJÜK

A tervek szerint a festés a Hági, Nádor utcát a Somogyi utcával összekötő szűk utcai falfelületét érintené a szegedi belvárosban. A munkához minden szükséges hozzájárulást beszereztek, azonban szeretnék ebben a projektben a munkájuk, és a környezeti nevelés iránt elhivatott szegediek, és távolabbi követőik támogatását kérni, ezért gyűjtést szerveznek. Mint írják, hisznek abban, hogy összefogással, több kis adományból is meg tud valósulni az első ilyen belvárosi street art projekt, amit közösségi finanszírozás keretében szeretnének megvalósítani. Kiemelték, hogy a Famanós projekthez összesen 655.000 forintra van szükségük, amiből a Mondolo Egyesület 120.000 forintot saját erőből biztosít. A projektről, és a további lehetőségekről itt tudsz bővebben tájékozódni!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb