Kikapcs

Szívből köszöntjük a pedagógusokat!

Ma van a pedagógusok napja. A szó a görög “paidagógosz” (=gyerekvezető) szóból származik. A pedagógus az aki nem csak tanít, hanem nevel. Nem csak számon kér, hanem ad.

A pedagógusok végigvisznek minket az életünk első lépésein a világot megismerő szakaszokon. A tanulás grádicsan lépcsőfokonként adagolják a fejünkbe az értelmet, a gondolkodást és a tudás magvait. A figyelő tekintetük előtt vállnak betűkké a krikszkrakszok, ők azok akik bevezetnek minket a számok világába, akiktől nyelveket tanulhatunk. A pedagógus az, aki a szülővel együtt nevel felnőtté minket.

MI A PEDAGÓGIA PONTOSAN?

A pedagógia egy kettős arculatú tudomány. Egyrészt kutató, vagyis a különböző korcsoportú emberek tanításának és taníthatóságának lehetőségeit, módszereit, eszközeit leíró és feltáró tudomány, másrészt alkalmazott tudomány, vagyis a kutatás során nyert tapasztalatokat a nevelés és oktatás folyamatában alkalmazva értékeket és tudást származtat át a tanulóknak.

A diák, míg tanul, nem méltányolja a tanárait. Csak később, amikor már többet tud a világról, érti meg, milyen sokkal tartozik azoknak, akik nevelték. A jó tanár nem vár dicséretet, sem szeretetet a fiataloktól. Kivárja, hogy idővel megkapja tőlük.
Darren Shan

KÖSZÖNJÜK!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: poppenhuis
'Fel a tetejéhez' gomb