Közélet

A Szegedtől 50 kilométerre történtek miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Magyarországot

Embertelen és megalázó bánásmód miatt ítélte el Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága, amiatt, hogy 2017-ben, Szegedtől 50 kilométerre a Szerbia és Magyarország közötti tranzitzónában egy iraki menekültcsalád négy hónapot kényszerült egy konténerben tölteni, írta meg az Index.

Mint írták, a menekültcsalád eredetileg azért hagyta el Irakot, mert a kurd származású családfőt megkínozták a helyi biztonsági szolgálat emberei. Több országon is átutaztak, mire 2017. április 3-án a Tompában található tranzitzónába értek, ahol a menedékkérelmüket is benyújtották.

A CSALÁD EGY ÉLETHEZ ALKALMATLAN KONTÉNERBEN VÁRAKOZOTT, RÁADÁSUL A FELESÉG VESZÉLYEZTETETT TERHES VOLT

A menekültcsaládnak egy élethez alkalmatlan konténerben kellett várnia a tranzitzónában, amíg kérelmét elbírálták. Csak rendőr kíséretében hagyhatták el a tranzitzónát például orvosi látogatás céljából. A feleség ugyanis ez idő alatt veszélyeztetett terhes volt, őt a hatóságok kiengedték az orvosi vizsgálatokra, azonban eközben az édesapa végig bilincsben volt.

A TERHES FELESÉG NAPOKIG ÉHSÉGSZTRÁJKKAL TILTAKOZOTT AZ EMBERTELEN BÁNÁSMÓD MIATT

Ráadásul a menedékkérelmi eljárás az első három hónapban nem haladt sehova, állítólag a hatóságok tétlenkedtek az ügyben. A terhes feleség ezért napokig éhségsztrájkolt, hogy tiltakozzon a helyzet miatt a hatóságok és emberi jogi szervezetek felé. A család végül embertelen és megalázó bánásmód, szabadsághoz és biztonsághoz való jog megsértése, valamint a lehető leggyorsabb hatósági elbírálás elvének megsértése miatt fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A STRASBOURGI BÍRÓSÁG MEGÁLLAPÍTOTTA, HOGY A CSALÁDOT VALÓBAN EMBERTELEN BÁNÁSMÓDBAN RÉSZESÍTETTÉK

A Strasbourgi Bíróság megállapította, hogy a magyar hatóságok valóban embertelen bánásmódban részesítették a családot, valamint azt is, hogy az édesapa bilincsben tartása is törvénytelen volt.

A család azóta Németországban lelt új otthonra.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb