Kikapcs

Egy kicsit Tom Selleck és Bud Spencer is beköltözik a Móra Ferenc Múzeumba – újabb relikviákról rántották le a leplet Szegeden

Izgalmas relikviák is láthatóak lesznek a szegedi cowboy és indián kiállításon. A Móra Ferenc Múzeumban bemutatják majd a kalapot, melyet Tom Selleck a Monte Walsh című western film főszereplőjeként viselt, valamint olyan filmes kellékeket, melyet a Bud Spencer-féle spagetti westernekben használtak. Látható lesz annak a Xántus Jánosnak a karabélya is, akiről a legenda szerint Old Shatterhand karakterét mintázta Karl May – olvasható a múzeum hétfői közleményében.

Mint írják, a szegedi cowboy és indián kiállításon nem csak a vadnyugati mindennapokat, hanem izgalmas relikviákat is bemutatnak majd. Az egyik ilyen tárgy Tom Selleckhez kapcsolódik, akit legtöbben a Magnum című sorozatból ismernek, holott westernfilmekben is szerepelt. A kiállításon látható lesz az az eredeti kalap, melyet a Monte Walsh című westernfilmben hordott. Szintén a filmes világhoz kapcsolódnak azok a filmes kellékek, melyeket Rómából kölcsönöz a Móra Ferenc Múzeum: a fegyvereket, öveket és bilincset a Bud Spencer-féle „spagetti” westernekben használták.

MAGYAR RELIKVIÁK IS FELTŰNNEK MAJD

A múzeum közleménye szerint magyar jellegű relikviát is láthat a közönség a kiállításon. Bemutatják Xántus János fegyverét, az úgynevezett Henry-karabélyt is, melybe nevét is belegravírozták angolul. Xántus részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, majd Észak-Amerikába emigrált. Keresztül-kasul bejárta a prérit, fontos területeket térképezett fel, miközben megismerte az indiánok kultúráját. Útibeszámolóira sokan kíváncsiak voltak: a legenda szerint Karl May róla mintázta legendás hőse, Old Shatterhand alakját. Xántusnak emellett fontos szerepe volt hazánk történetében is: ő volt az első igazgatója a fővárosi állatkertnek és a Néprajzi Múzeumnak is. Ezeket a különleges relikviákat június 25-től láthatják az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeum „A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok” című kiállításán.

MEGKEZDTÉK A KICSOMAGOLÁST

Múlt hét kedden nagy volt a sürgés – forgás a Móra Ferenc Múzeumban, ugyanis a szakemberek ekkor kezdték meg a cowboy-kiállítás anyagának kicsomagolását. Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, a tárlatot azzal a céllal szervezik, hogy megidézzék a cowboyok és indiánok legendás világát, melyet a mai 40 év fölötti korosztály gyermekkori olvasmányaiból ismerhetett meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb