Szegedi ArcokVideo365

Szegedi Pletykák: négynapos munkahét? Mit kezdenél az így kapott szabadidővel?

Kísérleti jelleggel hétfőtől több ezer munkavállaló próbálhatja ki Nagy – Britanniában a négynapos munkahetet. Ennek kapcsán, legújabb Szegedi Pletykák rovatunkban arról kérdeztünk titeket, mit szólnátok egy ilyen kezdeményezéshez Magyarországon, mit kezdenétek az így kapott plusz szabadidővel.

A KÍSÉRLET SORÁN A MUNKAVÁLLALÓK A MUNKAIDEJÜK NYOLCVAN SZÁZALÉKÁÉRT MEGKAPJÁK A TELJES BÉRÜKET

A kísérlet, amelyben mintegy 70 cég 3000 brit munkavállalója vesz részt, egy világméretű kezdeményezés része, melyet az oxfordi és cambridge-i egyetemek tudósai, valamint a Boston College szakértői közösen irányítanak az Autonomy nevű agytröszt partnerségével. A kísérletben irodai szoftverfejlesztők, munkaerő-közvetítők és jótékonysági szervezetek is részt vesznek, mely során a dolgozók a szokásos munkaidejük nyolcvan százalékáért a teljes bérüket megkapják, hogy produktívabbak legyenek.

“EGY MEREV, ÉVSZÁZADOS IDŐALAPÚ RENDSZERHEZ VALÓ RAGASZKODÁSNAK NINCS ÉRTELME”

A brit kísérlet történelmi jelentőségű – mondta Juliet Schor, a globális négynapos munkahét projekt vezető kutatója, a Boston College közgazdásza és szociológusa. Szerinte az a baj az ötnapos munkahéttel, hogy a munka egyszerűen kibővülhet a rendelkezésre álló idővel. Mint mondta, egy merev, évszázados időalapú rendszerhez való ragaszkodásnak nincs értelme. A kutató elismerte, hogy nem minden szakmában működhet az újítás, példának hozta fel az egészségügyet és a tanítást.

TÖBB ORSZÁG TESZTELI MÁR A NÉGYNAPOS MUNKAHETET

A munkahét csökkentésére hasonló, kisebb tesztek zajlanak már Írországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új -Zélandon, míg Belgiumban és Izlandon már be is vezették.

Nézd meg Szegedi Pletykák rovatunkban, mit gondolnak a témáról a szegediek, örülnének -e, ha nálunk is bevezetnék a négynapos munkahetet és mit kezdenének az így kapott plusz szabadidővel.

Operatőr: Magyar Andor

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb