SportVideo365

Szegedi Sikersztorik: “nem vetettem el, hogy valaha fogok még sétálni” – a két éve kerekesszékbe került Dalma parakajakosként is sorra zsebeli be az aranyakat

Hihetetlenül erős, életvidám és hatalmas akaraterővel néz szembe a kihívásokkal Boldizsár Dalma, szegedi parakajakos, aki két évvel ezelőtt egy betegség következtében tolószékbe került. Dalma élete mindig is a kajakozás körül forgott, már előtte is versenyszerűen kajakozott, így nem volt kérdéses számára, hogy megváltozott helyzete sem tántoríthatja el sportolói álmaitól. A fiatal lánnyal nem mindennapi történetéről beszélgettünk a Szegedi Vízitelepen.

EGY NYÁRI TÁBORNAK INDULT, DE ANNYIRA MEGFOGTA A KÖZEG, HOGY DALMA OTTRAGADT A VÍZITELEPEN

Dalma már 9 éve a kajak és a víz szerelmese, pedig az egész csak egy nyári tábornak indult, majd maga a közeg, a víz, a csapat és a szabadság boldog érzése úgy megfogta a fiatal lányt, hogy ottragadt a Szegedi Vízitelepen, amit azóta már második otthonának tart. Dalmának mondhatni a vérében van a vízi sportok szeretete, hiszen edzője nem más, mint édesapja, Boldizsár Gáspár. “Nagyon jó az összhang közöttünk. Sokat segít az, hogy ismer, mindennap lát és tudja azt, hogy mennyit bírok, ki tudja hozni belőlem a maximumot. Motivál, de ha kell, megvan benne a kellő szigor is” – mesélt Dalma az édesapjával való közös munkáról.

KÉT ÉVE MINDEN MEGVÁLTOZOTT

Az eredmények pedig szépen jöttek is sorjába. Dalma a legbüszkébb az országos bajnoki címeire, melyeket leginkább csapathajóval szerzett. 2020. december 31-én azonban megváltozott minden, teljesen felfordult Dalma addigi világa, ami miatt újra kellett gondolnia az egész életét. A fiatal lány egyik napról a másikra hirtelen deréktól lefelé lebénult. “Egy gerincvelő kompresszió miatt paraplégia alakult ki nálam, tehát mell vonaltól lefelé lebénultam teljesen. Ezt követően 2021. január 2-án megoperáltak, ami szerencsére jól sikerült és onnantól kezdve lépésről – lépésre építem fel újra magamat” – mondta el Dalma.

“CSAK A LEHETŐSÉGEKET KERESEM AZ ELSŐ PERCTŐL FOGVA”

A sportoló hatalmas utat járt be azóta. Mint elmesélte, onnan indult két évvel ezelőtt, hogy ülni sem tudott, de azóta hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Rehabilitációja a szegedi Szent Vincent Rehabilitációs Központban zajlik, s Dalma vallja, jórészt nekik köszönheti, hogy ma már újra hajóba tud ülni és visszatérhetett a versenyzéshez. “Az elejétől fogva abszolút pozitívan álltam a helyzethez, csak a lehetőségeket próbáltam keresni és szerencsére meg is találtuk a legtöbbet. Igazából nem sajnálom, hogy kerekesszékbe kerültem, mert egy teljesen más világot ismerhettem meg, egy nagyon -nagyon nagy élettapasztalat számomra” – árulta el Dalma.

FÉL ÉVVEL AZ ESET UTÁN DALMA MÁR ÚJRA VÍZRE SZÁLLT

Mint mondta, nem betegségként tekint arra, hogy deréktól lefelé lebénult, szerinte ez csupán egy állapot, amellyel mindent meg tud ugyanúgy csinálni, mint előtte, csak meg kell tanulnia, hogyan. 2021 -ben, a januári műtétet követően márciusban már az edzőteremben edzett, az év júniusában pedig Dalma hatalmas örömére már újra vízre szállhatott.

DALMA KÉT PARAVERSENYEN VAN TÚL, MINDKÉT ESETBEN ARANNYAL TÉRHETETT HAZA

A kitartás, az akaraterő és a nem mindennapi eltökéltség pedig meghozta a sikert Dalma számára. Idén már két paraversenyen is indult: először áprilisban az országos bajnokságon mérettette meg magát maratoni távon, ahonnan aranyéremmel térhetett haza, majd a pünkösdi hétvégén Dalma újra vízre szállt. A válogató versenyen ezúttal 200 méteren, olimpiai távon bizonyíthatott, ami olyannyira jól sikerült, hogy a szegedi parakajakos itt is bezsebelte az aranyat.

A CÉL A 2024-ES PÁRIZSI PARALIMPIA

A fiatal sportoló azt is elárulta, annak a lehetőségét sem vetette el, hogy egyszer újra lábra állhat, futhat, sétálhat, négyütemű fekvőtámaszokat csinálhat. Szép reményekkel kecsegtető, hogy a rehabilitációnak köszönhetően Dalma újra mozgatja a bal lábát. A parakajakos a jövőre nézve nagyon sok tervet szövöget. Mint mondta, minél több a feladat, annál inkább fel van spanolva, teli energiával végzi egyszerre a sulit, a rehabot és az edzést, céljai eléréséért mindenhol 100%-osan akar teljesíteni, hiszen nem kisebb tervet tűzött ki maga elé, mint a 2024-es párizsi paralimpiára való kijutást és versenyzést.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb