Szegedi Arcok

Letoha Tamás: jóval nagyobb gond a majomhimlőnél, hogy az országok gazdaságai ne kerüljenek olyan hiperinflációs spirálba, ami a civilizációt tönkreteszi

Tartani kell, de félni nem az újonnan megjelenő majomhimlőtől, mondta el kérdésünkre Dr. Letoha Tamás, Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvos, a Pharmacoidea Kft. ügyvezetője, akivel arról beszélgettünk, milyen veszélyekkel járhat a majomhimlő, hogyan védekezhetünk ellene és meglátása szerint kell – e tartanunk a koronavírushoz hasonló járványügyi intézkedések, illetve korlátozások szükségességétől.

MINDIG LESZNEK OLYAN VÍRUSOK, MIKROBÁK, MELYEK MEGBETEGÍTIK AZ EMBERT

A vírusok jönnek-mennek, tehát olyan, hogy teljesen steril, mikroba, baktérium, gomba, illetve vírusmentes világ sose lesz, ezek között a mikrobák között pedig mindig lesznek olyanok, amelyek megbetegítik az embert. Ez egy általános emberi tulajdonság, hogy bennünk van a félsz a betegséget okozó vírusoktól, de ahogy a kutatóorvos elmondta a majomhimlő kapcsán, félni nem, de tartani kell tőle és megelőzésként meg kell tenni mindazokat a higiénés szabályokat, amelyek a modern, civilizált életre egyébként is jellemzőek.

A KUTATÓK JELENLEG IS AZT VIZSGÁLJÁK, MI OKOZHATJA AZ ÚJONNAN FELBUKKANÓ MAJOMHIMLŐ KORÁBBITÓL ELTÉRŐ VISELKEDÉSÉT

A majomhimlő ezidáig nem okozott jelentős megbetegedést, Afrikában is elszórtan volt csak pár eset, most azonban jóval több ilyen esetről tudni, mint korábban. A kutatók ezért jelenleg is azt vizsgálják, hogy mi okozhatja az újonnan felbukkanó majomhimlő eltérő viselkedését. “Annyit tudni kell, hogy a betegség még azoknál is, akik elkapják, általában enyhe lefolyású és a korábbi himlő elleni védőoltás a legtöbb esetben hatékony ellene” – mondta el a kutatóorvos.

A MAJOMHIMLŐ OLYAN TÖMEGES MEGBETEGEDÉSEKET, MINT MÁS LÉGÚTI FERTŐZÉST OKOZÓ VÍRUSOK, NEM FOG OKOZNI

A majomhimlő más úton terjed, mint a koronavírus, ahogy Letoha Tamás elmondta számunkra, közeli kontaktus, vagyis testfolyadék, testváladék útján, tehát a légúton való terjedés nem jellemző rá. Ez előrevetíti azt, hogy olyan tömeges megbetegedéseket, mint más légúti fertőzést okozó vírusok, amilyen az infuenza, vagy a koronavírusok, nem fog okozni.

A KORÁBBI FEKETEHIMLŐ ELLENI VÉDŐOLTÁS HATÉKONYNAK BIZONYUL A MAJOMHIMLŐVEL SZEMBEN

Az 1979 előtt születettek be vannak oltva a feketehimlő elleni védőoltással, mely a keresztimmunitás miatt védelmet nyújt számukra a majomhimlővel szemben is, ezért a kutatóorvos nem gondolná, hogy náluk szükséges a védőoltás felvétele. “Az biztos, hogy lesz elérhető vakcina, így aki szeretné, az beoltathatja magát. A majomhimlőnél eddig regisztrált esetek közül egyik sem volt halálos, ezt a WHO is megerősítette” – közölte Letoha Tamás. Mint mondta, ettől függetlenül biztosan meg fognak jelenni a piacon a majomhimlő elleni vakcinák, amelyek nagy valószínűséggel hatékonyan gátolni fogják ennek a vírusnak a terjedését, így aki fel szeretné azt venni, lesz rá lehetősége.

A KUTATÓORVOS SZERINT NEM INDOKOLT KÜLÖNBÖZŐ KORLÁTOZÁSOK BEVEZETÉSE A MAJOMHIMLŐ MIATT

A kutatóorvos azt is elmondta, ő nem látja szükségesnek a majomhimlő miatt egyéb korlátozások bevezetését. “Gyakorlatilag most egy olyan világban élünk, ahol világszerte már nem a koronavírus a legnagyobb gond, hanem az, hogy az országok gazdaságai ne kerüljenek egy olyan hiperinflációs spirálba, ami gyakorlatilag a civilizációt tönkreteszi. Ezt nem kell azzal tetőzni, hogy egy nagyon közeli kontaktussal terjedő, nagyon szűk kört érintő, a fertőzöttek körében is relatíve enyhe tüneteket okozó vírus miatt megint leállítsuk a gazdaságot” – vélekedett Letoha Tamás.

AZ ORVOSTUDOMÁNY FEL VAN KÉSZÜLVE EGY ÚJONNAN FELBUKKANÓ KÓROKOZÓ ELLEN

Ahogy mondta, mást nem kell tennünk, mint a civilizációnkra jellemző higiénés szabályokat betartani. Mivel a majomhimlő nem egy légúton terjedő fertőzés, így a maszk viselésének nincs jelentős szerepe a védekezésben, viszont szexuális úton elkapható, ezért a kutatóorvos főleg így a fesztiválok idején a különbőző szexuális úton terjedő betegségek ellen már ismert védekezési módokat javasolja. “Ennél többet ez a világ már nem tud megtenni egy olyan vírus ellen, aminek a teljes genomját gyakorlatilag a felbukkanását követő egy héten belül, rekordidő alatt a tudomány megszekvenálta tehát gyakorlatilag most már molekuláris szinten ismerjük a teljes felépítését ennek a vírusnak” – árulta el Letoha Tamás, majd hozzátette, ez mutatja, hogy napjainkban már mennyire fejlett a tudomány és az orvostudomány mennyire fel van készülve egy újonnan felbukkanó kórokozó ellen.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ DR. LETOHA TAMÁS KUTATÓORVOSSAL

Hallgasd meg teljes beszélgetésünket Dr. Letoha Tamás, Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvossal, a Pharmacoidea Kft. ügyvezetőjével, melyből még több infót megtudhatsz a majomhimlővel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb