Kikapcs

Meghirdette 2022/2023-as évadának bemutatóit a Szegedi Kortárs Balett: jön a Lear Király és a Lánglelkű

A Petőfi-emlékév alkalmából a Lánglelkű című táncjátékot tűzi műsorára a Szegedi Kortárs Balett 2022/2023-as évadában, sőt, a társulat művészeti vezetője, Juronics Tamás színpadra állítja a Lear király történetét is – olvasható az együttes szombat délben kiadott közleményében.

Mint írják, a Szegedi Kortárs Balett egyedi módon csatlakozik a 2023. január 1-jén a költő 200. születésnapján kezdődő Petőfi-emlékévhez. A Lánglelkű című táncjátékot tűzi műsorára. Petőfi-versek szolgáltatták az ihletet a darab zenéjéhez, melyet a hazai és nemzetközi mesterkurzusokon, hangversenytermekben és zeneszerzésversenyeken kimagasló eredményeket elért fiatal zeneszerzők, Brandenburg Ádám Sándor, Dobri Dániel, Kecskés D. Balázs, Lázár Dániel György és Molnár Viktor komponáltak.

“A versek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar által életre keltett zeneművek, fiatal koreográfusok munkái és a Szegedi Kortárs Balettól megszokott lenyűgöző látványvilágú költőiség együtt teremtik meg azt a szintézist, mely tovább élteti a lánglelkű költő korszakokon át nyúló zsenialitását” – írják a közleményben.

Idézik Reginald A. Foakes angol Shakespeare-kutatót, aki szerint a Lear királyt a drámaíró legnagyobb művének tartják, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben.

A Szegedi Kortárs Balett új produkciójának koreográfusa, Juronics Tamás szerint Lear fatális tévedése nem abban rejlik, hogy birodalmát idejekorán osztja fel, hogy elvéti a pillanatot – hanem, hogy azt reméli: vagyona és befolyása nélkül is fogják szeretni. Ez a felismerés pedig még tébolyítóbb egy ereje teljében lévő ember számára, mint annak, aki agg korba lép.

Fotók: Szegedi Kortárs Balett, Tarnavölgyi Zoltán

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb