Kikapcs

A zenekar, ahol együtt játszik a 8 éves kisfiú és a 72 éves bácsi – újabb koncertre készül a CityRocks

A CityRocks évről évre több száz zenésznek ad fellépési lehetőséget, származástól és anyagi helyzettől függetlenül. Augusztusban Dunaújvárosban tartanak ingyenes szuperkoncertet, a részletekről, sőt, a zenekar indulásáról pedig a Szeretlek Magyarország kérdezte az események kreatív vezetőjét.

Az interjúban elhangzott, hogy Gajda Ferenc főszervező 2017-ben Hímer István zenei rendezővel, és Révész Zsolt kreatív vezetővel közösen eldöntötték, hogy szeretnének egy, az olaszországi Cesenában megtarott gigakoncerthez hasonló megmozdulást tartani saját városukban. Mint kiderült, mindhárman évtizedek óta zenélnek, játszottak profi és hobbizenekarokban egyaránt. Rengeteg pályakezdő zenészt ismernek, főként nekik akartak lehetőséget adni, hogy egy igazi nagy zenekarban is kipróbálhassák magukat.

SZEGEDRŐL INDULT A KEZDEMÉNYEZÉS

A szegedi Dóm térre hirdették meg az eseményt SzegedRocks néven, úgy voltak vele, hogy ha csak a saját baráti körük vesz részt rajta, akkor is megéri. Ehhez képest Szeged után előbb Csongrád megye többi részéről, majd az egész országból, sőt külföldről is elkezdtek ömleni a jelentkezések. 2018 tavaszán végül 400-an gyűltek össze, Ausztriából, Hollandiából, Angliából és az egész Kárpát-medencéből érkeztek résztvevők. Természetesen az egészet rögzítették, a videók közzététele után pedig még gyorsabban terjedni kezdett a projekt híre.

BILLY IDOL IS MEGOSZTOTTA A VIDEÓT

„Rengeteg sajtómegkeresést kaptunk, Billy Idol is megosztotta oldalain a felvételt, amelyen a White Wedding című dalát adjuk elő. Ezzel párhuzamosan több másik város is bejelentkezett, hogy hozzájuk is vigyük el a rendezvényt. Nyilvánvaló volt, hogy folytatnunk kell” – meséli a portálnak Révész Zsolt. Jelenleg közel 2000 zenésszel tartják a kapcsolatot, főleg Magyarországról és Európából, de több amerikai jelentkezőjük is volt már. Mint kiemelték, 2019-ben Kecskemét adott otthont a második közös megmozdulásnak, 2020-ban viszont kitört a Covid, amely természetesen ezt a projektet is ellehetetlenítette. De ekkor is feltalálták magukat: karanténvideókat készítettek például a Queen The Show Must Go On című dalából, ami szintén óriási sikert ért el az interneten. A járvány csillapodása után újra élőben folytatták a közös zenélést: 2021 augusztusában, Dunaújvárosban, szeptemberben pedig az erdélyi Boncidán tartottak flashmobot.

TÖBB HÓNAP A FELKÉSZÜLÉSI IDŐ

Az interjúból az is kiderült, hogy a koncerteket több hónapos felkészülési időszak előzi meg. A dátum bejelentése után a zenei rendező összeállítja a setlistet, mindig olyan dalokat választva ki, amelyek viszonylag kevés gyakorlás után is eljátszhatók. Hangszercsoportokra lebontott oktatóvideókat készítenek, ezeket nyilvánosan elérhetővé teszik. A bekerülésnek nincsenek szigorú feltételei, bár tartanak előválogatót, de a jelentkezők legfeljebb 5 százalékát utasítják vissza. Eleve olyanok szoktak jelentkezni, akiknek már biztos tudásuk van a saját hangszerükön, akiknek pedig mégsem, az oktatóvideók alapján még felzárkózhatnak. A koncertek előtti délelőttön szekciópróbákat tartanak, így ha valakinek kérdése vagy problémája van, ott a helyszínen is segítséget tud kérni.

Tavaly a legfiatalabb résztvevő 8 éves, a legidősebb pedig 72 éves volt. Ő a felesége külön engedélyével, bérelt autóval érkezett, 1400 kilométert vezetett csak azért, hogy egy napig ott lehessen Boncidán.

„Rengeteg barátság szövődött, sorra kapjuk az arról szóló leveleket, hogy nekünk köszönhetően alakultak zenekarok, ismerkedtek meg társaságok, akik egész évben összejárnak zenélni” – mondja Révész Zsolt, aki szerint nem is a konkrét fesztivál a legfontosabb, hanem inkább a projekt közösségteremtő ereje.

IDÉN ÚJRA DUNAÚJVÁROSBA LÁTOGAT A CITYROCKS

A srácok szerint idén újra Dunaújváros lesz a helyszín, ahová egy 3 napos zenésztábort szerveznek augusztus első hétvégéjére. A fő attrakciót szombat este tartják: ide a szokásosnál kevesebb, 150 zenészt válogattak be, cserébe ők egy háromszintes, 400 négyzetméteres, profi technikával felszerelt színpadon léphetnek fel a Szalki-szigeten. A koncert kétórás lesz, a repertoárt már javában gyakorolják, 6-7 ezer vendégre számítanak. Bónuszként fellép még a Guns N’ Roses-feldolgozásokat játszó Hollywood Rose, és készülnek további meglepetés vendégekkel is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb