Közélet

Brutális drágulás jöhet, 30-40 százalékos termelői áremelést szeretnének a profi kertészek

Legalább 30-40 százalékos termelői áremelést szeretnének a profi kertészek, különben a költségemelkedés miatt veszélybe kerül az eddigi kibocsátási mennyiség – nyilatkozta az Indexnek Nagypéter Sándor, a több mint 500 tagot számláló Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) elnöke.

A szentesi székhelyű szövetkezet első embere bíztató dolgokról is beszélt:

  • Az elmúlt években megvalósított beruházásoknak köszönhetően – amennyiben persze az év első hónapjai is napsütésesek – sikerült elérni, hogy márciustól lényegében november közepéig csak magyar előállítású hajtott paradicsomkülönlegességek találhatóak meg a nagyobb kereskedelmi láncok polcain, de fehér paprikából is önellátó az ország.
  • Tavalyhoz képest 8 százalékkal több friss zöldségre szerződtek a termelőik, ami mintegy 28 ezer tonna beszállítását jelenti a kiskereskedelmi láncokhoz.
  • Bár a járvány és a háború számos, termelési feltételeket, árazást nehezítő negatívummal járt a hazai kertészek számára, azért mellékhatásaként az is jelentkezett, hogy a megdrágult tengeri és közúti szállítmányozás miatt Közép-Kelet-Európa több országában is egyre keresettebb az általuk előállított friss zöldség, elsősorban paprika, paradicsom és uborka. Magyarán, több magyar termény mehet exportra.

Mint Nagypéter Sándor elmondta, főleg az energia és műtrágyaárak többszörösére ugrása dobták meg a kiadásaikat, de a termelés önköltségének 20-40 százalékát kitevő élőmunkaerő béremelései is komoly tételek. A szakember arról is beszélt, hogy egy legalább 30-40 százalékos termelői áremelést szeretnének a kertészek, különben a költségemelkedés miatt veszélybe kerülhet az eddigi kibocsátási mennyiség.

A teljes interjút IDE kattintva találod.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: concealer
'Fel a tetejéhez' gomb