Blog

“Nem sokan hittek benne, mackós termet” – a hét blogposztja, a szegedi-forráskúti focihős Ádám Martinnal

Sok minden szól ellene, mackós termet, korábban szinte senki sem hitt benne. A kedd esti angol – magyar meccs tükrében már-már hihetetlen, hogy a sporttörténelmet író Ádám Martinról van szó, pedig így van. Óriásit megy a Tamás Rita által írt Ne pánikolj, sportolj blog legutóbbi írása, amely a Szegeden született, Forráskúton felnőtt, sokáig a Bordányban, majd a Tisza Volán SC-ben játszó “vikingről” szól. A blogposztot változtatás nélkül közöljük, zseniális írás.

“Sok minden szól ellene. Nagy, mackós termet, a 191 centijéhez 91 kilót nyom. Futballban ez nem annyira előnyös.

Több klubot megjárt már, mire Pakson otthonra lelt. Három éve a Vasassal közös megegyezéssel bontott szerződést. Két éve a Kaposvár színeiben öt gólt szerzett bajnokikon, a csapat azonban az utolsó lett az NB I-ben és kiesett. Onnan is eljött. Ezután következett a Paks, majd egy rossz szezonkezdet. Ám az edzőváltással meglódult a csapat és a klub történetének egyik legjobb eredményét érte el a bajnoki 4. helyezéssel. Hahn János mellett kevesebb szerep jutott neki, de a gólérzékeny csatár távozásával több feladat hárult rá. Bizalmat kapott, ami hitet ébresztett benne. És olyan szezont produkált, amire felkapta a fejét a futballvilág. 31 góllal zárta a szezont, 40 éve senki nem lőtt ennyi gólt a hazai bajnokságban. Ilyen sokat számít, hogy lehetőséget kapott és hogy abban a szerepkörben játszhatott, ami fekszik neki.

Nem vártak tőle mást, mint amihez ért – ez szárnyakat adott neki.

Pont azzal az attitűddel álltak hozzá, ami idehaza hiánycikk: reális célok, személyre szabott követelmény, bátorítás, egyéni fejlesztés és bizalom. Ami egészséges önbizalmat szült benne is. Ez lenne mindennek az alapja, legyen szó focicsapatról, munkahelyről, vagy más közössegről. Az álomsztori tegnap folytatódott. A paksi sikereken felbuzdulva immár hatodik alkalommal kapott helyet a futballválogatottban.

Aki ránéz, elsőre azt hinné, hogy vikingek leszármazottja, hivatásos erősember vagy rögbijátékos. De nem, ő Ádám Martin, magyar labdarúgó. Akiben korábban nem sokan hittek, akiről több klub is lemondott. De aki nem engedte el az álmait és egy szerencsés szakmai találkozásnak köszönhetően ki tudott teljesedni. Tegnap, az angolok elleni 4-0-ás győzelemből két csodálatos gólpasszal vette ki a részét.

A Szeged melletti Bordányban kezdett focizni, ahova jártak üllési, zákányszéki és forráskúti gyerekek is. A szülei hordták edzésre, akiknek örökre hálás lesz, amiért odaadóan egyengették a karrierjét. Ádám Martin története már-már népmesei. Elindult a fiú a csongrádi alvégről és meg sem állt az angol futballszentélyig. Jó hinni a mesékben, vagy ha azokban nehéz is, a hősökben mindenképp!”

Az eredeti blogposztot IDE kattintva találod, a Martinról írt két másik cikkünket pedig itt:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb