Szegedi Arcok

Hátukon a gyerekekkel szügyig merültek a lovak az iszapba Szeged-Szentmihályon – órákig tartott a mentés a helyszínen

A hétvégén a lovagló gyerekekkel együtt a Gyálai-Holt-Tisza melletti Szeged-Szentmihályon a holtág medrében lévő iszapba süllyedt három hátasló – írja a Telex. Mint kiemelték, a lovakat csak nagy küzdelem árán sikerült kimenteni.

A portál kiemelte, hogy korábban előfordult, hogy gyalogosok süllyedtek el a sárban, és a veszélyre akkor még nem figyelmeztettek táblák. A holtágban kotrást terveznek, ezért már korábban leeresztették a vizet, de a mederben maradó iszap még puha és mély. A környéken élők szerint balesetveszélyes a helyzet, ami ellen tenni kell valamit.

A RAGADÓS SÁRBA RAGADTAK A GYEREKEK A LOVAKKAL EGYÜTT

Mint a Telex írja, június 11-én, szombaton délután segélykiáltásokra figyeltek fel a Szeged-Szentmihályi Fogas utcában lakók. Egy tizenéves lány kiabált kétségbeesetten, mert három hátasló belesüllyedt a holtág iszapjába – mesélték a szemtanúk a helyszínen a Telex tudósítójának. A lány és másik két, szintén tizenéves lovas társa vélhetően úgy gondolta, jó túra lesz, ha a kiszáradt mederben lovagolnak. Letértek ezért a földútról, és a cserepesre szikkadt mederben ügettek volna tovább. Ám az úttól néhány méterre máris elsüllyedtek a lovak, mert az iszapnak csak a legteteje száraz, az alatt egy-két centivel már ragadós a sár.

ÓRÁKIG MENTETTÉK LOVAKAT

A portál szerint a nagy kiabálást hallva a part melletti Fogas utcában lakók a bajba jutott lányok segítségére siettek. A kisebb testű ló saját maga kievickélt a sárból, de a másik kettő mélyebbre süllyedt. Az egyik állat nyakig belemerült az iszapba, mert ahogy próbált kimászni, a lábával kalimpálva dagasztotta maga alatt a sarat, ami egyre hígabb lett attól, hogy felkavarta. Mint kiemelték, két Fogas utcai középkorú férfi egyórányi munkával kiásta és kihúzta az egyik lovat. Közben mások vödörben hoztak vizet, megitatták az állatokat, próbálták nyugtatni őket. Amikor látták, hogy a mélyebbre süllyedt lovat nem tudják kisegíteni az iszapból, hívták a katasztrófavédelmet. A Telex azt írja, hogy a tűzoltók előbb megpróbálták kiásni a lovat, de a híg sárban nem tudtak az állat alatt elég mély gödröt nyitni ahhoz, hogy hevedert tudjanak áthúzni a ló hasa alatt, amivel kiemelhetnék. Ezért egy tűzoltótömlőt húztak be alá, és az állat mellett is tömlőket fektettek le a földre, hogy ott stabilabb legyen a talaj. A hat felnőtt férfi ezután együtt, bár nagyon nehezen, de végül ki tudta húzni a több mázsa súlyú lovat.

NAGYON ALAPOSAK VOLTAK A SZEGEDI TŰZOLTÓK

A tűzoltók több mint fél órán át keményen dolgoztak, mire a mentés sikerült. A portál hozzátette, hogy a kellemetlen kalandot mindenki épségben megúszta. A Fogas utcai férfi szerint a katasztrófavédelem munkatársai nagyon alaposak voltak. A bejelentés után visszahívták, amíg a tűzoltók odaértek, és érdeklődtek, kell-e állatorvost hívni, mire lehet még szükség a mentéshez. A Telex kérdésére a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa azt közölte: a szegedi tűzoltók mentették ki az állatot, és nem sérült meg senki, végül mindegyik ló a saját lábán távozott.

A HAMAROSAN INDULÓ TÁJREHABILITÁCIÓ MIATT ERESZTETTÉK LE A VIZET

A portál azt is kiemelte, hogy a vizet azért eresztették le a holtág Fehérpart-Szilvás nevű részéből, mert hamarosan megkezdődik a Gyálai-Holt-Tisza két szegedi szakaszán az összesen 7 milliárd forintba kerülő környezetvédelmi-kármentesítő és tájrehabilitációs program. A cél az erősen szennyezett terület megtisztítása, és a természetes vízellátás helyreállítása.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ai nude
'Fel a tetejéhez' gomb