Közélet

Visszaáll a rend: 2023-tól megszűnik a kkv-k iparűzésiadó-kedvezménye, többletbevétel landol az önkormányzatoknál

Tavaly országosan 52,4 milliárd forinttal több ipa folyt be, mint 2020-ban – emelte ki a Világgazdaság. A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy értesüléseik szerint végleg eldőlt, hogy jövőre megszűnik az iparűzési adó (ipa) felére csökkentésének lehetősége az országban, így többletbevételre számíthatnak az önkormányzatok. 

Mint tovább írják, ezt az is erősíti, hogy az Országgyűlés elé frissen benyújtott, Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatban nincs utalás az ipakedvezmény megmaradására. Szakpolitikai forrásaik szerint ebben szerepelnie kellene, ha a kormányzat fenn kívánná tartani az intézkedést. A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy mivel az orosz–ukrán háború miatt novemberig veszélyhelyzeti jogrend van érvényben, papíron van mód arra, hogy a kabinet saját hatáskörében járjon el a kérdésben.

A PANDÉMIA ELLENI GAZDASÁGI VÉDEKEZÉS ELEMEKÉNT HOZTÁK MEG AZ ENGEDMÉNYT

A kormány egyébként még 2020 decemberében rendelkezett az ipa felének elengedéséről a 2021-es adóévben, majd tavaly év végén ezt kiterjesztette 2022-re is. A kifejezetten a pandémia elleni gazdasági védekezés elemeként hozott engedménnyel azok a kkv-k élhetnek, amelyeknek a mérlegfőösszege legfeljebb négymilliárd forint. Ezzel a kormány a járvány időszakában nem éppen rózsás helyzetbe eső, gyakran a túlélésért és a munkaerő megtartásáért küzdő hazai (és szegedi) cégeknek kedvezett, viszont az önkormányzatok annyira nem csípték a döntést, Botka László is rendesen kiakadt emiatt.

BOTKA LÁSZLÓ LIKES THIS POST: AZ ÉV VÉGÉIG KIFUT A RENDSZER, TÖBBLETBEVÉTEL JÖN AZ ÖNKORMÁNYZATOKHOZ

A Világgazdaság szerint a rendszer felszámolása mindenesetre nem lenne váratlan, május elején először Varga Mihály pénzügyminiszter, majd Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár helyezte kilátásba az 1 százalékban maximált ipa 2023-tól való kivezetését. Varga Mihály a jövő évi büdzsé benyújtásakor azt mondta, hogy az iparűzési adókedvezmény mostani rendszere várhatóan az év végére kifut, tehát 2023-ban az önkormányzatok már ugyanúgy tudnak élni a korábbi lehetőségeikkel, mint a pandémiás időszak előtt. Banai Péter Benő pedig a Hír TV-ben kijelentette, hogy 2023-tól megszűnik a kkv-k iparűzésiadó-kedvezménye, ami 100 milliárd forintos többletbevételt eredményez az önkormányzatokban. A lap egyébként megkereste a Pénzügyminisztériumot (PM), amely konkrét választ nem adott arra, hogy végleges-e az ipakedvezmény eltörlése. Arra viszont felhívták a figyelmet, hogy a 2021. évi adatok szerint az iparűzési adóbevétel 755 milliárd forintot tett ki, amely az előző év azonos időszakához, tehát a 2020-as 702,6 milliárd forinthoz képest mintegy 52,4 milliárd forint növekedést mutat.

9,3 MILLIÁRD FORINTNYI IPARŰZÉSI ADÓ FOLYT BE 2021-BEN SZEGEDRE

A frissen elkészült 2021-es zárszámadásokból tegnap mazsolázgatott a Világgazdaság. Mint írják, jellemzően tetemes pluszban zártak az iparűzésiadó-bevételek, még annak ellenére is, hogy a kormány a Covid-járvány okozta gazdasági sokk enyhítése érdekében a legkisebb vállalkozások iparűzési adóját 1 százalékos kulcsban maximálta. Szeged az előzetes tervek szerint idén 9,95 milliárd forint ipával számol, így ebben az évben megdőlhet a két évvel ezelőtti szám is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb