Közélet

Megugorhat a parkolási díj: óránként 480 helyett 600 forintra emelnék a zöld zónában való álldogálást Szegeden

A város eddig díjmentesen használható utcáinak egy részére is ki akarják terjeszteni a fizetős parkolás rendszerét egy újonnan beadott, Nagy Sándor gazdaságfejlesztési alpolgármester által jegyzett előterjesztés alapján – írtuk meg még hétfő délelőtt, majd az is kiderült a dokumentumból, hogy ezzel együtt a díjakra is dobnának egy kicsit. A tervek szerint ugyanis a zöld zónában 480 forint helyett 600 forintba fog fájni óránként a parkolás Szegeden.

Az előterjesztésben azt is kiemelték, hogy a központi jogszabálynak az a célja, hogy ahol szűkös a parkoló kapacitás, ott az autók a szükséges legrövidebb ideig tartózkodjanak, a forgalom lehetőleg terelődjön át közösségi, vagy kerékpáros közlekedésre. “Ahhoz, hogy ez a szabályozó szándék érvényesüljön, a díjakat legalább az infláció arányában szükséges karban tartani. A 2022. július 1. előtti hatályos díjak két legfontosabb eleme, a zöld zóna 480 forintos díja, és az éves kombinált parkolóbérlet 261 000 forintos díja 2013. január 1. óta voltak hatályban, ebben az időszakban a fogyasztói árak – az idei évi inflációt is figyelembe véve – hozzávetőleg 36 %-al nőttek” – írja az előterjesztésben, amely szerint így alakulhatnak majd az árak:

  • a sárga zónában 220 forint helyett 330 forint lenne egy óra parkolás,
  • a zöld zónában 480 forint helyett 600 forint,
  • míg a Kék zónában ugyanez 230 forintba kerülne.

JÖN A KÉK ZÓNA

Az előterjesztés azt is írja, hogy az önkormányzat egy meg nem nevezett szaktervező bevonásával előzetes tanulmányt készíttetett a fizető-parkolási zóna kiterjesztésére, amely alapján arra jutottak, hogy a július 4-én esedékes közgyűlés döntésével újabb területeken vezethetik be az újonnan létrehozott, kék zónát. Mint írják, a zöld és sárga zónák határai nem fognak változni, viszont létrejön a kék zóna.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb