Közélet

Július végén terelik át Röszkénél a teherforgalmat a Szabadka–Szeged vasútvonalra, egyelőre csak dízelvontatású szerelvények haladnak majd ezen a szakaszon

Várhatóan július végén terelik át Röszkénél a teherforgalmat a Szabadka–Szeged vasútvonalra, az építkezések miatt ugyanis a magyar és a szerb oldalon Kelebiánál már nem haladhatnak át a szerelvények. Ezt követően a Belgrád–Budapest gyorsvasút Újvidék és Szabadka, azaz a szerb–magyar határ szakaszán is megkezdődhet az építkezés – írja a Magyar Szó, akik Lálity Urbán Emesétől, az építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott minisztérium szerbiai államtitkárától informálódtak.

“A migránsválság idején teljesen leállt a vasúti forgalom a Szabadka–Szeged vonalon, de a Szabadka–Kelebia–országhatár irányában naponta 5-6 szerelvény közlekedett még” – emelte ki az államtitkár, utalva arra, hogy ezt a forgalmat szeretnék megőrizni abban az időszakban, amikor a Magyarországról Szerbiába érkező tehervonatokat a Szabadka–Szeged vonalra terelik majd át Röszkénél.

JÚLIUS VÉGÉRE TERVEZIK A SZEGED-RÖSZKE VONAL ÖSSZEKAPCSOLÁSÁT

Lálity Urbán Emese hozzátette: “az első hónapokban nem lesz utasforgalom ezen az új szakaszon, így akár a teherforgalom növekedésével is számolni lehet, ha az igények megkövetelik. A magyar féltől érkezett információk szerint július végére tervezik a Szeged–Röszke kapcsolódás megoldását. Ekkor még dízelvontatású szerelvények haladnak majd az új vasúti szakaszon, ugyanis a magyar oldalon egyelőre nem készült el az elektromos vezérlés” – mutatott rá. Várhatóan az utasszállítással kezdik majd alkalmazni az elektromos vezérlést, amire pedig az előrejelzések szerint jövő augusztusban kerül sor. Miután teljesen felszabadul az Újvidék és a szerb–magyar határ közötti vasútvonal, megkezdődhetnek a munkálatok a gyorsvasút harmadik szakaszán is.

LEEGYSZERŰSÍTENÉK A HATÁRÁTLÉPÉST

A miniszter hozzáfűzte, a Szeged–Szabadka vonalon a vasútállomások épületeit sikerült felújítaniuk a szerb szakaszon, már csak az utolsó simítások folynak, a szabadkai állomás épületének felújítása pedig a gyorsvasút munkálatainak keretében valósul meg. Elhangzott továbbá az is, hogy folynak a tárgyalások arról, hogy a határátlépést leegyszerűsítsék. Belügyminisztériumi szinten folynak megbeszélések arról, hogy a lehető leghatékonyabb és legkevesebb időt igénylő megoldást alkalmazzák majd a határátlépési ellenőrzések során mind a Szabadka–Szeged, mind a Belgrád–Budapest vonalon.

A jelenleg zajló munkálatok nagyon nem tetszenek a szentmihályiaknak és a kecskéstelepieknek:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb