Szegedi ArcokVideo365

Kitört a kánikula, Amar besztrájkolt, mi pedig ellestük, hogyan készítsünk házifagyit kutyáinknak – tuti tippek a hőségben az Amar Food állateledel boltból

Beköszöntött a kánikula Szegeden, és ahogy a közmondás mondja, kutya meleg van, amit ugyan nem a házi kedvencekre szoktunk érteni, de rájuk hatványozottan igaz: négylábú családtagjaink hozzánk hasonlóan igen nehezen viselik a forró nyári napokat. Arról, mit tehetünk annak érdekében, hogy a hőséget ne szenvedjék meg nagyon szőrös barátaink, Füstösné Kovács Katival a szegedi AMAR Food kisállateledel bolt munkatársával beszélgettünk. Elsőként fel is tettük a nagy kérdést Katinak, hol van Amar az üzlet négylábú sztárja, egyben névadója?

AMAR BESZTRÁJKOLT

“Amar besztrájkolt” – hangzott Kati válasza. Az történt ugyanis, hogy a csöppnyi, majdnem 60 kilós boerboel, hiába unszolta gazdája, Fanni, az állateledel bolt tulajdonosa, a csütörtöki rekkenő hőségben nem volt hajlandó beszállni a kocsiba, Fanni pedig nem akarta kitenni ennek a melegnek és veszélynek őt, mert a mastiff típusú kutyákat is különösen megviseli ez az idő. Így hiába vártuk már nagyon a viszontlátást a grandiózus méretű ebbel, be kellett érnünk néhány fotóval csupán az otthonában békésen hűsölő kutyáról.

HA TEHETJÜK A REGGELI, ILLETVE AZ ESTI ÓRÁKRA IDŐZÍTSÜK SÉTÁINKAT KIS KEDVENCEINKKEL

Odakint éppen 33 fok körül járt a hőmérő higanyszála, és ahogy Kati magyarázta, ez azt jelenti, hogy az autóban legalább 40 és 50 fok körüli lehet a hőmérséklet. Így már igazán érthető Amar sztrájkolása. Ezért is nagyon fontos, hogy ezekben a kánikulai napokban ne hagyjuk kedvencünket egy percre se magára a kocsiban, hiszen pillanatok alatt rosszul lehet az állat, s akár hőgutát is kaphat. Sőt, ahogy Kati elmondta, a legjobb, ha ilyen hőségben sehova nem visszük kedvencünket, egy-egy egészségügyi sétát leszámítva időzítsük vele a sétáinkat lehetőleg a reggel 8 előtti, illetve az este 8 utáni időszakra. Ha mégis kimerészkedünk szőrös barátunkkal napközben, mindenképp keressük az árnyékos utcákat és füves területeket, hiszen a felforrósodott beton könnyen megégetheti kutyusaink talpát.

A LAKÁSBAN, ILLETVE A KERTBEN TARTOTT KUTYÁK ESETÉBEN IS NAGYON FONTOS, HOGY ÓVJUK ŐKET A KÁNIKULÁBAN

Kedvencünket akár lakásban, akár kertben tartjuk, a hőség veszélyeire nagyon oda kell figyelnünk. Tudjuk jól, hogy otthonaink is mennyire fel tudnak forrósodni a nyári kánikulában, ezért, ha benti lakó négylábú társunk, kapcsoljuk be a klímákat, nemcsak az állattal teszünk jót ezzel, hanem magunknak is. Ha nincs klíma a lakásban érdemes beszereznünk egy hűtőmatracot, melyen hűsölhet kutyusunk a nagy forróságban. Kati a kertben tartott kedvencek esetében szíve szerint azt tanácsolja, a legnagyobb melegekben engedjük be a házba csaholó társainkat, ha ez nem megoldható, biztosítsunk számára árnyékos helyet az udvarban, és ami minden esetben a legfontosabb, mindig legyen friss víz kutyusunk előtt, akár bent, akár kint vészeli át a forró napokat, hiszen a kiszáradás, vagy a hőguta nem játék. Ez utóbbi például a legrosszabb esetben szívmegálláshoz is vezethet, kedvencünk élete múlhat rajta.

EZEK A HŐGUTA TÜNETEI

Kati el is sorolta számunkra a hőguta tüneteit, amit ha észlelünk kutyánkon, azonnal kezdjük meg az állat fokozatos hűtését és forduljunk állatorvoshoz, hiszen tragikus következményei lehetnek, ha nem így teszünk. Az alábbi tünetekre figyelj tehát nagyon:

  • duzzadt nyelv
  • nagyon – nagyon heves lihegés
  • esetleg már szájhabos orr
  • láz
  • szapora pulzus és légzés

A TIKKASZTÓ HŐSÉGBEN FONTOS ODAFIGYELNÜNK KUTYÁINK TÁPLÁLKOZÁSÁRA IS

Ahogy az embernek sem ajánlják a nagy melegekben a nehéz, zsíros ételek fogyasztását, úgy a tikkasztó hőségben négylábú kedvenceink táplálkozására is jobban oda kell figyelnünk. Kati kutyusaink étkezésével kapcsolatban is megosztott velünk néhány hasznos tanácsot. Mint mondta, semmi egészségügyi hátránya nem fog származni kedvencünknek abból, ha ilyenkor csökkentjük a napi megszokott adagot. Próbáljunk könnyű fehérjében gazdag táplálékot adni a kutyusnak, például halat, vagy csirkemellet.

Nézd meg videóriportunkat is, melyben Kati bemutat nekünk egy tuti tippet: elleshetjük, hogyan készíthetünk hűsítő házifagyit kis kedvencünknek a forró napokra, ami után kutyánk biztosan megnyalja majd mind a négy mancsát!

Ha tanácsokra lenne szükséged kutyusod étrendjének összeállításában, vagy éppen minőségi, könnyű nyári eleséget keresel négylábú családtagodnak, keresd Katit és Fannit bátran az alábbi elérhetőségek egyikén!

AMAR FOOD

6724 Szeged, Csaplár Benedek utca 4. B.

(30) 080 0071

[email protected]

Nyitvatartás:  hétfőtől péntekig 10-től 18-ig, szombaton 10-től 14 óráig

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb