Közélet

Majdnem hőgutát kapott buszozás közben az egyik Szeged365 olvasó, rákérdeztünk, a szegedi helyijáratok hány százaléka klimatizált

A napokban legalább 30-40 olyan üzenet landolt az üzenőfalunkon, amelyek témája a klíma nélkül masírozó szegedi helyijáratok voltak. Timi nevű olvasónk azt írta, hogy kis híján hőgutát kapott a csütörtöki hőségben: a busz ablakai felhúzva, a klíma érezhetően sehol, az utasok pedig hering-party módjára tapadtak egymáshoz a laza 38-39 fokban. A levél után Fülöp Tímea kolléganőnk rákérdezett a Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatóságán, hogy Szegeden hány tömegközlekedési eszköz rendelkezik klímával, azokat mikor kapcsolják be, valamint arra, hogy hőségriadó esetére milyen megoldóképlete van a társaságnak az elviselhetőbb utaz(tat)ás érdekében.

Az utóbbi 2-3 napban sorra dőltek meg a hazai melegrekordok, csütörtökön például egy 1950 óta csúcstartó Celsius-t sikerült letaszítani a képzeletbeli trónjáról, Berettyóújfaluban ugyanis egészen 39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet. A helyzet Szegeden sem jobb, éppen ezért egészen döbbenetes, hogy a helyijáratok közel harmada 2022-ben még mindig nem rendelkezik klímaberendezéssel.

A Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatóságától megtudtuk,

  • hogy a járataik 68%-a klimatizált (vagyis a harmada, mint fent is írtuk, még mindig nem),
  • ezekben +25 °C utastér-hőmérséklet felett kapcsolják be a légkondit,
  • ezen külső hőmérséklet felett az utastérben 4-6 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletet kell biztosítaniuk, de 21 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet nem lehet a klímaberendezés működtetésének következtében.

A cég megkeresésünkre írt válaszlevelét változtatás nélkül idézzük:

“Társaságunk számára kiemelt fontosságú utasaink komfortos utazása, ezért járatainkon folyamatosan ellenőrizzük a klímaberendezések, illetve a szellőzőrendszerek, ablakok megfelelő működését. Az utastéri légkondicionáló berendezéssel felszerelt járművekben a nyári időszakban (május 1. – augusztus 31.) +25 °C utastér-hőmérséklet felett a légkondicionáló berendezést minden esetben működtetjük. A klímaberendezéseket rendszeresen fertőtlenítjük.

A hőségriasztás időtartama alatt védjük munkavállalóinkat is. Az autóbusz-vezetők formaruha-viselésére könnyített előírások vonatkoznak: a rendszeresített formaruha-nadrág mellett rövid ujjú inget, vagy egyszínű fehér pólót is viselhetnek, nyakkendő nélkül. A szolgálati helyeken munkavállalóink részére hűtött ivóvíz/szódavíz áll rendelkezésre, valamint indokolt esetben védőitalt biztosítunk.

Szeged Megyei Jogú Várossal kötött közszolgáltatási szerződés előírja a szolgáltató részére, hogy a helyi közösségi közlekedési eszközökön +25 °C külső hőmérséklet felett az utastérben 4-6 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletet kell biztosítani, de 21 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet nem lehet a klímaberendezés működtetésének következtében. Jelenleg Szegeden a helyi közösségi közlekedésben résztvevő autóbuszok jelentős része, 68%-a rendelkezik klímaberendezéssel.  Elfordul azonban, hogy egy-egy helyi járaton nem klímás autóbusz közlekedik. Természetesen társaságunk törekszik arra, hogy a nyári napokon a járatokon a lehető legtöbb, az utasaink komfortos utazását biztosító klímás autóbusz közlekedjen. Érdemes azonban megemlíteni, hogy ezeken a kánikulai napokon a helyijáratokra jellemző sűrű megállások és az utascsere miatti ajtónyitások (akár 3-4 ajtónyitás is történhet egyszerre, típustól függően) jelentős mértékben rontják a klimatizálás hatásfokát.”

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb