Közélet

Orbán Viktor: minden szakmai akadály elhárult az EU-val való megállapodás elől

Az Európai Unióval való megállapodás elől minden szakmai akadály elhárult, tudtak tenni olyan javaslatot, amely megfelel az EU igényeinek, “vagy legalábbis tettünk ebbe az irányba egy lépést”. Elvileg tehát készen áll minden, hogy megszülessen az együttműködési megállapodás az Unió és Magyarország között, amelyre “mind a két félnek szüksége van” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén, csütörtökön Budapesten.

EZ AZ A NÉGY TERÜLET, AHOL A KORMÁNY ENGED BRÜSSZELNEK

Ahogy a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a legutóbbi kormányülés óta előrehaladtak a tárgyalások a brüsszeli testülettel. A kormány a múlt héten részletesen válaszolt a Bizottság megkeresésére, és négy területen elfogadta a bizottság álláspontját, eddig hivatalos reakció viszont nem érkezett Brüsszelből.

Ezekről a területekről van szó:

  • Nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya;
  • A bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt;
  • A kormányzati jogalkotást megelőzően lesz idő társadalmi konzultációra. A speciális gyors jogalkotás arányát csökkentik;
  • A hitelként kapott uniós forrásokat az energiafüggetlenség előmozdítására kell fordítani.

A HELYREÁLLÍTÁSI ALAP KIFIZETÉSÉRŐL ŐSSZEL SZÜLETHET MEGÁLLAPODÁS

A Kormányinfón az is elhangzott, ősszel állapodhat meg a kormány a Bizottsággal a helyreállítási alap kifizetéséről. Gulyás Gergely megjegyezte: az Európai Parlament össze nem illő dolgokat kapcsol össze, és lábbal tipor az uniós szerződésre, amikor addig nem írja alá az alap kifizetéséről szóló megállapodást, amíg a magyar kormány vétózza a globális minimumadó bevezetését.

Forrás: MTI/mandiner.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb