Smart Szeged

Örök ígéret volt, de most már megéri a kormánynak kitermelni a makói palagázt

Már az 1980-as években végeztek próbafúrásokat Makó mellett földgáz után kutatva, de a mezőt csak 1998-ban találták meg. Viszont azóta nemcsak a technológia hiányzott a kitermeléshez, de az akarat is. A hatalmas készletek felszínre hozására most ígéretet tett a magyar kormány, Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón is megemlítette, ám biztosan nem lesz olcsó a kitermelés, és nem is biztos, hogy időben végeznek vele a mostani energiaválság mellett – írja a napi.hu.

A MAKÓI ÁROKBAN HAZÁNK 100 ÉVNYI GÁZFOGYASZTÁSÁVAL EGYENÉRTÉKŰ PALAGÁZ LEHET

A napi.hu cikke szerint még a nyolcvanas évek végén a Világbank finanszírozott egy mélyfúrási programot Magyarországon, az amerikai geológiai hatóság vezetésével, viszont akkor csak ígéretes nyomokat találtak a földgázkészletekre vonatkozóan Makó térségében. Egy évtizeddel később John Gustavson amerikai geológus szerzett kutatási engedélyt a Makói-árok területének egy részére. Tőle Marc A. Brunert vette meg koncesszióját, majd 2005-ben három kutatófúrással kijelölte a lelőhely határait, és három másik fúrást is mélyített a terület közepén. A TXM vállalat kutatásai alapján a Makói-árokban 1000 milliárd köbméter palagáz lehet, amely Magyarország nagyjából 100 évi gázfogyasztásával egyenértékű, ráadásul Magyarországon további öt-hat hasonló terület található még.

NAGYON MÉLYEN VAN A GÁZ

A portál kiemelte, hogy az elmúlt közel 80 évben hazánkban összesen körülbelül 210 milliárd köbméter földgázt hoztak a felszínre. A világszerte használatos berendezések maximum 175-200 fokot bírnak, Makónál pedig volt olyan lemélyített kút, ahol 280-300 fokot mértek. A régiós palagázkészletek ráadásul átlagosan másfélszer mélyebben helyezkednek el a föld felszíne alatt, mint az olcsó palagáz előnyeit élvező Észak-Amerikában. 2022. májusában Holoda Attila, a Mol Nyrt. akkori eurázsiai kutatás-termelési igazgatója a Napi.hu-nak elmondta, hogy a kitermeléssel kapcsolatban a fő probléma az, hogy a gáz jellemzően több mint 3500 méter mélységben van.

MOST MEGÉRHETI KITERMELNI

A portál azt is írja, hogy mostanában a földgáz ára rekordokat döntöget, mert az orosz-ukrán háború kezdete óta Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára a Gazprom és más szolgáltatók is folyamatosan időszakosan leállítják az európai szállításokat, vagy feltételeket szabnak a szállításokhoz. Június közepe óta 60 százalékkal esett vissza az orosz gázexport az EU irányába. Szerdán a TTF fronthavi határidős jegyzései 161 eurós megawatt óránkénti (MWh) szinten álltak. Most ez az árszint már akár gazdaságossá is teheti a kitermelést, amelyet a csütörtöki kormányinfón beígért Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Mint mondta, a jelenlegi szintről jelentősen megemelik a hazai gázkitermelés mértékét. Így 2 milliárd köbméterre növelhető a hazai kitermelés szintje. Az ország teljes földgáz szükséglete 8-9 milliárd köbméter évente, így ennek megközelítőleg a negyedét tudjuk majd hazai forrásból biztosítani. 

“Ezt úgy tudja megtenni Magyarország, hogy most már olyan gázmezők feltárása is megtérülő lesz, amelyek eddig az alacsony gázárak miatt nem lettek volna rentábilisak. Ilyen a makói palagázmező” – ismertette.

A TXM MELLETT A MOL-NAK IS VANNAK KÚTJAI MAKÓNÁL

A napi.hu szerint a TXM vállalat mellett a Mol Nyrt.-nek is vannak kútjai a makói térségben. A kitermeléshez szükséges befektetések költségeit több tíz, de egyes elemzők 100 milliárdos összegűre taksálják. Ezt egyelőre senki nem akarja finanszírozni. „Komoly pazarlás a jelenlegi háborús helyzet közepette nem felhozni a könnyen kitermelhető földgázt. Nemcsak az energiabiztonságot javítaná, de már tavaly decemberben 2100 dollár volt 1000 köbméter gáz ára, de márciusban már 3900-4000 dolláros szinteket is láttunk. Ha meg kell venni, akkor ott veszteség, ha nem adjuk el, ott” – magyarázta korábban a lapnak egy nemzetközi gázkereskedő a magyar készletekről.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Fernald Belcampo scandal
'Fel a tetejéhez' gomb