Szegedi Arcok

Az egyik legnevesebb amerikai érsebésztől tanulhatott Los Angeles-ben Babócs Dóra, az SZTE frissen végzett űrorvosnak készülő hallgatója

Babócs Dórával, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának hatodéves medikusával a tavasz folyamán beszélgettünk, amikor éppen Los Angeles egyik legjobb klinikáján, a USC Keck Medicine központban töltötte egyhónapos gyakorlatát. A sokoldalú tehetség öt nyelven beszél és egyszerre tanult két egyetemen. Beszélgetésünk óta Dóra hazatért amerikai gyakorlatáról és idén júniusban megszerezte orvosi diplomáját. Ebből az alkalomból az SZTE portálja készített vele interjút.

LOS ANGELES-BEN AZ EGYIK LEGNEVESEBB AMERIKAI ÉRSEBÉSZ MELLETT DOLGOZHATOTT

Dóra a Szegedi Tudományegyetem ösztöndíjas programjának köszönhetően jutott ki Los Angelesbe. Ahogy elmesélte, elég húzósak voltak kint a napjai, mivel általában reggel 5:30-ra járt dolgozni és este 7-8 körül végzett. Egy – egy műszak folyamán Dóra részt vett az ambuláns rendeléseken, műtéteken, illetve az osztályon fekvő betegek ellátásában is, így lehetősége nyílt új tapasztalatok megszerzésére és ismereteinek bővítésére. “Mivel a gyakorlatvezetőm az egyik legnevesebb érsebész Amerikában, aki innovatív aorta sebészeti technikájáról híres; így rengeteg endovaszkuláris műtétben asszisztálhattam. Ezen felül, részt vehettem tudományos meetingeken is, ahol szintén sokat tanulhattam” – mesélte el Dóra a kint töltött időről az SZTE kérdésére.

A NASA KUTATÁSAI SZERINT A FÖLDÖN ÉS A VILÁGŰRBEN IS MINDEN 100 VÉSZHELYZETBŐL TÖBB MINT A FELE IGÉNYELHET SEBÉSZI BEAVATKOZÁST

A szegedi lány nagy álma, hogy a robotsebészetre specializálódva segítse a betegek gyógyítását, illetve, hogy részese lehessen az űrkutatás és az űrorvoslás felfedezéseinek. Ezért is választotta a sebészetet, mert a NASA kutatásai szerint a Földön és a világűrben is minden 100 vészhelyzetből több mint a fele igényelhet sebészi beavatkozást. A frissen végzett orvos tudatosan építi jövőjét, későbbi pályájának megfelelően szakdolgozatát is az űrorvoslással kapcsolatosan írta, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvosi Tanszékén készítette el, ahol dr. habil Grósz Andor tábornok lett a mentora, valamint a tanszéken zajló kutatásokban is részt vehetett.

DÓRA KOMOLY KUTATÁSOKBAN VEHETETT RÉSZT MÁR A SZEGEDI EGYETEMEN TÖLTÖTT IDŐ ALATT IS

Többek között a Mars-kolonizációt szimuláló kutatásokban, de vadászpilótákat is tesztelt már mentoraival, valamint angol nyelvű háttéranyagokat gyűjt és fordít magyarra, egy a közeljövőben kiadni tervezett magyar nyelvű repülő- és űrorvostani tankönyvhöz, amelynek szerkesztése közben az ötleteit is hasznosították.

DÓRA NAGY ÁLMA, HOGY BEKERÜLHESSEN A NASA ÉS A SPACEX GYAKORNOKI PROGRAMJÁBA

Az orvosi pálya mellett van egy másik nagy szerelme is Dórának: már gyermekkora óta vonzotta a csillagászat és az űr elképesztő szépsége, valamint az e mögött rejlő tudományos háttér, s ez az érdeklődés, kíváncsiság csak nőtt benne az évek folyamán. Így párhuzamosan orvosi tanulmányaival jelentkezett és felvételt nyert az angliai The Open University asztronómia és bolygótudományok karára, ahol asztrofizikát tanul. A két egyetemen végzett tanulmányai pedig egy olyan egyedi hátteret biztosítanak számára, amely jelentősen megnövelheti az esélyeit, hogy teljesülhessen másik nagy álma és bekerülhessen a NASA és a SpaceX gyakornoki programjába, ahová már be is nyújtotta a jelentkezését.

Forrás: u-szeged.hu

Fotók: Babócs Dóra

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb