Szegedi ArcokVideo365

Űrorvoslás, robotsebészet, gyakornoki állás a NASA-nál és a SpaceX-nél? Az SZTE hatodéves medikusának nincs lehetetlen – exkluzív Szeged365 interjú Babócs Dórával

Öt nyelven beszél, egyszerre végez két egyetemet és az álma, hogy a robotsebészetre specializálódva segítse a betegek gyógyítását, illetve, hogy részese lehessen az űrkutatás és az űrorvoslás felfedezéseinek, kutatásainak. Ő Babócs Dóra, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának hatodéves medikusa, aki nem olyan régen jelentkezett a NASA és a SpaceX gyakornoki programjába is. A nem mindennapi pályára készülő fiatal lányt Skype-on csíptük el egy beszélgetésre, mivel jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban, Los Angelesben tölti egy hónapos sebészeti gyakorlati idejét.

AZ SZTE ÖSZTÖNDÍJAS PROGRAMJÁNAK KÖSZÖNHETŐEN TÖLTI DÓRA LOS ANGELESI GYAKORLATÁT

Dóra a Szegedi Tudományegyetem ösztöndíjas programjának köszönhetően jutott ki Los Angelesbe. Ahogy elmesélte, elég húzósak kint a napjai, mivel általában reggel 5:30-ra jár dolgozni és este 7-8 körül végez. Egy – egy műszak folyamán Dóra részt vesz az ambuláns rendeléseken, műtéteken, illetve az osztályon fekvő betegek ellátásában is, így lehetősége nyílik új tapasztalatok megszerzésére és ismereteinek bővítésére.

LOS ANGELESBEN SOK TAPASZTALATOT SZEREZHET A ROBOTSEBÉSZETRŐL

Ami különösen érdekli a fiatal orvostanhallgatót, az a robotsebészet, melynek egyik legismertebb fajtája a Da Vinci robot sebészgép. Ez az eszköz Magyarországon még nem annyira elterjedt, Los Angelesben viszont nagyon sok esetben végeznek vele műtéteket. Mivel Dóra a jövőben ebbe az irányba szeretne specializálódni, külön öröm számára, hogy bepillanthat az eszközzel végzett műtétekbe, sőt egy képzésen is részt vesz, ahol különböző szimulációs gyakorlatokon sajátíthatja el ezeknek a gépeknek az irányítását. 

MÁR GYERMEKKORA ÓTA VONZOTTA DÓRÁT A CSILLAGÁSZAT ÉS AZ ŰR SZÉPSÉGE

De az orvosi pálya mellett van egy másik nagy szerelme is Dórának: már gyermekkora óta vonzotta a csillagászat és az űr elképesztő szépsége, valamint az e mögött rejlő tudományos háttér, s ez az érdeklődés, kíváncsiság csak nőtt benne az évek folyamán. „Olyan másodéves lehettem az orvosi egyetemen, amikor először hallottam az űrorvosi pályáról, így sokat tanultam róla a tanulmányaim mellett is. Több előadást is hallgattam a témában, köztük olyanokat, melyekben NASA dolgozók és volt asztronauták meséltek az élményeikről, tapasztalataikról” – mondta el Dóra, akit annyira megfogott ez a világ, hogy párhuzamosan orvosi tanulmányaival jelentkezett és felvételt nyert az angliai The Open University asztronómia és bolygótudományok karára, ahol asztrofizikát tanul.

DÓRA JELENTKEZETT A NASA ÉS A SPACEX GYAKORNOKI PROGRAMJÁBA

A két egyetemen végzett tanulmányai pedig egy olyan egyedi hátteret biztosítanak számára, amely jelentősen megnövelheti az esélyeit, hogy teljesülhessen másik nagy álma és bekerülhessen a NASA és a SpaceX gyakornoki programjába. „A jelentkezés során kritérium volt a jó átlag, a korábbi tapasztalatok, a motiváció és a jövőbeni tervek is sokat nyomtak a latba, nem utolsósorban pedig az, hogy ki, milyen ajánlólevéllel érkezik. Vannak ismerőseim, akik a NASA-nál dolgoznak, ők többször is bátorítottak már, hogy nyújtsam be a jelentkezésem, egyelőre várom a bírák visszajelzését” – árulta el Dóra, ahogy azt is, szakmabeli barátai arra is felhívták a figyelmét, ne keseredjen el, ha elsőre nem sikerülne. Van, aki 15-20-szor beadja a jelentkezését, mire felvételt nyer, ezekre a gyakornoki helyekre ugyanis mindig hatalmas a túljelentkezés. Dórának pedig eszébe sem jut feladni, kitart céljai mellett és mindent megtesz, hogy kellő tapasztalatot szerezzen álmai eléréséért.

Vágó: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb