BlogSzegedi Arcok

Több koponyát is találtak egy szegedi lakásban – 54 éve kapták el a skizofrén sorozatgyilkost, Elek Margitot (18+)

1968. július 9-én, pontosan 54 éve tartóztatták le Szeged történetének talán legrettenetesebb sorozatgyilkosát, a saját édesanyját, két férjét és több embert is megölő Elek Margitot. A Hétvezér utca 38 / B – ben élt asszony a közeli temetőből gyűjtötte a koponyákat, áldozatait pedig mérgezéssel vagy fojtogatással tette el láb alól. Horrorfilmbe illő sztori érkezik Szegedről, a 60-as évekből, csakis 18 év feletti olvasóinknak.

24 ÉVES VOLT, AMIKOR MÁR GYANÍTOTTÁK: SKIZOFRÉNIÁBAN SZENVED

Elek Margit Julianna 1914. június 10-én született egy meglehetősen szegény magyarcsanádi családban – írja megemlékezésében az RTL Klub portálja. Bár a korabeli források nem említik, pontosan milyen tüneteket produkált, de 24 éves korában egy zárt intézetbe került kivizsgálásra.

Az orvosok már ekkor is azt gyanították, hogy Margit skizofréniában szenved.  

Miután kiengedték, visszatért a munka világába, egy baromfitenyésztő telepen helyezkedett el. A főnökével, Nagy Ferenccel nem jött ki túl jól, a nő be is perelte a munkaügyi bíróságon. A pert Elek Margit megnyerte, a vállalkozót 14 ezer forint megfizetésére kötelezték, ami abban az időben sok pénznek számított. A nő ebből vette meg azt a szegedi házat, ami aztán az általa elkövetett gyilkosságok központi helyszínévé vált.

A HÉTVEZÉR UTCA 38/B-BEN TÖRTÉNTEK A BORZALMAK

A Hétvezér utca 38/b alatti ingatlan földszintjén lakott Elek, itt történt a szörnyűségek java része is. Bár a nőkhöz vonzódott, 1950-ben közelebbi kapcsolatba került a kéményseprőként dolgozó Barna Mihállyal, akivel 5 év után össze is házasodott. A kapcsolatuk elején Elek másodjára is pszichiátriára került, ahol ismét skizofrénia gyanúját állapították meg nála. A házaspár összesen nyolc évig élt együtt, ez idő alatt Barna Mihály egészségi állapota egyre csak romlott.

AZ ELSŐ GYILKOSSÁGOT (VALÓSZÍNŰLEG) A SAJÁT FÉRJÉN HAJTOTTA VÉGRE, MAJD AZ ÉDESANYJA KÖVETKEZETT

Bár hivatalosan megerősíteni azóta sem sikerült, de nagy valószínűséggel a férfit a saját felesége mérgezte titokban, hogy megszerezze magának azt a házat, amit nem sokkal házasságkötésük után vásároltak Debrecenben – emlékezett vissza cikkében az RTL. Az 1950-es évek második felében a házaspár szegedi otthonába költözött Elek Margit édesanyja is, miután az idős asszony nem tudta ellátni magát.

A súlyos mentális problémákkal küzdő nő ekkor két beteg családtagot is ápolt, ezért úgy döntött, hogy felveszi a házában lakó Biczók Lajosnét, hogy segítsen neki a gondozásban. Hamarosan mindkét családtag távozott az élők sorából:

  • Elek Margit férje, 1958. április 21-én, 46 évesen meghalt,
  • majd szinte rögtön utána a nő édesanyja is elhunyt.

A két halálesetet nem tudták rábizonyítani, de sokaknak gyanús volt, hogy Margit férje és az anyja egymás után, viszonylag hirtelen hagyta el ezt a világot.

PÁRNÁVAL ÖLTE MEG A NEKI SEGÍTŐ GONDOZÓNŐT

Elek Margit már férje halálának évében egy másik férfival, egy jól menő vállalkozás vezetőjével, Varga Sándorral kezdett kapcsolatot. A nő Szegedről is elköltözött, miután a páros Varga házában, Kiszomboron telepedett le.

A nő 1958. október 10-én elkábította, majd egy párnával megfojtotta a korábban neki segítő Biczók Lajosnét. A halottkém megállapította, hogy az áldozatot megölték, Elek Margitot pedig ezután letartóztatták.

Mivel a gyilkosságot nem sikerült minden kétséget kizáróan rábizonyítani, Eleket elengedték. A nőnek első dolga volt, hogy összeszedje áldozata ingóságokból álló vagyonát, mivel korábban eltartási szerződést kötött az asszonnyal. A gyilkossági vádak és a gyanús ügyletek ellenére, Varga Sándor és Elek Margit 1959-ben összeházasodtak. A férfi abba is belement, hogy halála esetén minden vagyonát a felesége kapja meg. Mindössze két hónappal az esküvő után, 1959 karácsonyán Elek megpróbálta megmérgezni a férjét.

A MÁSODIK FÉRJÉT IS MEGÖLTE, CSATTAN MASZLAGBÓL KÉSZÜLT KIVONATOT TETT A TÖLTÖTT KÁPOSZTÁBA

A nő csattan maszlagból (mérgező, halucinogén növény) készült kivonatot kevert a férjének főzött székelykáposztába. A nő férje és az áthívott családtagok is ettek az ételből. Varga súlyos állapotba került, kis híján meghalt, de végül túlélte a gyilkossági kísérletet, csak úgy, mint a vendégek. Elek Margit ezután újra megpróbálta megölni a férjét, ezúttal a levesébe csempészett mérgező anyagot. A férfi ezt már nem élte túl, 1960. január 6-án meghalt.

Elek Margit a férfi halála után nem sokkal eladta férje minden ingóságát és visszaköltözött Szegedre.

HÁROM ÉV MÚLVA ISMÉT SZEGEDEN FOLYTATÓDTAK A GYILKOSSÁGOK

A gyilkosságok tovább folytatódtak, a helyszín ismét a Hétvezér utca volt. Három év elteltével Elek Margit meggyőzte egy 74 éves, súlyos beteg ismerősét, hogy kössenek eltartási szerződést. Siegl Anna belement az üzletbe, vesztére. 1963. március 14-én a sorozatgyilkos gyógyszerkkel elkábította a nőt, majd egy párnával megfojtotta. Bár a rendőrség már ismerte az asszony előéletét, a halottkém nem állapította meg az idegenkezűség gyanúját, a nő ezt is megúszta, ráadásul 

Siegl teljes vagyona a gyilkosához került.

Elek Margit ezután sem nyugodott, továbbra is azt akarta elérni, hogy mindenki költözzön el abból a házából, ahol lakott, hogy kiadhassa piaci áron a szobákat (ezt akkor vette a fejébe, amikor anno még először beköltözött). Ez majdnem össze is jött neki, a gyilkosnak ugyanis egy ember kivételével mindenkit sikerült elüldöznie. A forgatókönyv innen már ismerősnek tűnhet: a 76 éves idős özvegy Tóthpál Mihályné összebarátkozott Elek Margittal, aki elkezdte arról győzködni, hogy kössön vele eltartási szerződést. Az özvegy beleegyezett, örült, hogy végre békét kötött az addig mindig ellenséges nővel. 1968. július 8-án aztán a gyilkos az ismert módszer szerint elkábította, majd megfojtotta a 76 éves asszonyt. 

Ezúttal azonban nagyot hibázott. A folyton ellenkező Tóthpál Mihányéra nagyon haragudhatott, mivel az elkábított nőt még brutálisan meg is verte. 

Az orvos számos külsérelmi nyomot fedezett fel a holttesten, egyebek közt, hogy az áldozat több bordája is eltörött. Elek Margitot 1968. július 9-én letartóztatták, majd bíróság elé állították.

KOPONYÁKAT TALÁLTAK A HÉTVEZÉR UTCAI HÁZBAN

Amikor a rendőrök átkutatták Elek Margit Hétvezér utca 38/a címen lévő házát, több emberi koponyát is találtak. Kiderült, hogy a nő az odaköltözése óta rendszeresen fosztogatta a közeli temető sírjait. Ezen ismeretek fényében kijelenthető, hogy a sorozatgyilkost nemcsak a haszonszerzés vezette, hanem súlyos tévképzetei is voltak.

A kihallgatásokon rendszeresen más történetekkel állt elő.

  • Volt, amikor azt állította, nem volt tudomása a gyilkosságokról, máskor viszont elmondta, hogy az emberek megölése szerinte a Magyar Népköztársaságnak is előnyös volt, hiszen olyanoknak oltotta ki az életét, akik semmiféle hasznot nem termeltek az államnak.
  • Kiderült az is, hogy spirituális indíttatása is volt a gyilkosnak. A lakásán talált emberi maradványokat azzal magyarázta, hogy bájitalokat, varázsszereket főzött belőlük, így érte el, hogy a férfiak beleszeressenek, az idősek és a betegek pedig bízzanak benne.

EGY PERCET SEM ÜLT BÖRTÖNBEN A SZEGEDI SOROZATGYILKOS

Az elfogást követően exhumáltak Siegl Anna, Varga Sándor és Barna Mihály maradványait, az utóbbi kivételével az összes áldozatnál kimutatták a mérgezés nyomait. Érdekes részlet, hogy az 1958-ban meggyilkolt Biczók Lajosné végrendelete hamisítvány volt, amit nem más készített el, mint Elek Margit későbbi áldozata és férje, a megmérgezett Varga Sándor.

A sorozatgyilkos a vallomásaiban rendre azt ismételte, hogy meg akarta szabadítani áldozatait a létezés szenvedéseitől. Az RTL szerint Elek Margit egy percet sem ült börtönben, a bíróság az orvosszakértők véleményére hivatkozva elmegyógyintézetbe zárta. Életének hátralévő részét Lipótmezőn, elzárva töltötte, az alábbi épületben:

Forrás: RTL Klub, Szeged Folyóirat, Wikipédia, Library Hungaricana

Borítókép: a Mars (pontosabban, Marx) tér, 1968-ban, az elfogás évében (Fortepan)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb