Gasztro

Hamarosan luxus lehet a majonéz Szegeden

Étolaj és tojás. Ebből a két összetevőből áll 10-ből 9 szegedi háztartás kedvence, amely az Index írása szerint hamarosan igazi luxustermékké avanzsálhat. Az előbbi hiánycikk, az ára egekben, ez pedig hamarosan a 95%-ban belőle készülő majonéz költségein is látszani fog.

EGEKBEN AZ ÉTOLAJ ÁRA

A majonéz 95%-ban étolaj, amelynek pedig már 2020-ban, a koronavírus-járvány alatt kétszeresére emelkedett a világpiaci ára, ám a február 24-én kirobbant orosz–ukrán háború miatt mára már az egekbe szökött. Ukrajna ugyanis a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és – exportőre, a nyugat-európai igények felét innen elégítik ki.

Az akadozó szállítások miatt azonban több európai országban (például Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban) is hiánycikk lett, olyannyira, hogy több helyen pánikvásárlásba kezdtek a polgárok.

OKTÓBER 1-IG TART AZ ÁRSTOP

Magyarország nem szorul ugyan ukrán napraforgómagra, a világpiaci áremelkedés hatása alól azonban nem tudja kivonni magát, ezért az elszálló árak miatt a kormány árstopot rendelt el a szotyiolajra is.

Nem kizárt, hogy amint megszűnik az ársapka (többször is meghosszabbították, jelenleg október 1-ig érvényes), annyira elszállhatnak az árak (akár ezer forintnál is többe kerülhet egy liter), hogy a közönséges majonéz újra luxusnyalánksággá válhat.

PÁLMA – VAGY OLÍVAOLAJ? NEM MEGOLDÁS

Akkora a hiány napraforgóolajból, hogy több élelmiszeripari világcég is azt fontolgatja, hogy olcsóbb alapanyaggal, például az őserdők irtásáért felelős, sokat átkozott pálmaolajjal helyettesíti a szotyiolajat. Nyilván ízlés dolga, de a közkeletű nézet szerint semleges zamatú étolajjal lesz csak tökéletes a majonéz, a repceolajat ezért érdemes elfelejteni. Ha így van, akkor az olívaolaj sem jöhet szóba, annyira sűrű és intenzív lenne az íze, hogy nem is emlékeztetne a jól ismert könnyű, krémes, édes-savanykás aromára.

Vagy válasszuk a jótékony hatású szőlőmag-, esetleg tökmagolajat? – teszi fel a kérdést az Index cikke. Bármikor megtehetjük, de csak több ezer forinttal drágábban.

A helyzet tehát az, hogy hamarosan vagy más szósz után nézünk, vagy fájdalmas zsebbenyúlás fogja megelőzni egy-egy tubus majonéz megvásárlását a szegedi szupermarketek pénztárainál. A “C” opció pedig, hogy hozzászokunk majd egy teljesen más ízvilágú akármihez, amit majonéznek fogunk hívni. Melyik kezünkbe harapjunk?

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb