Szegedi Arcok

“Nem tudom, mikor lehet ezt befejezni, vagy be lehet-e fejezni, de ha nem csinálnám, hiányozna” – a magyar diplomarekorder megszerezte 23. végzettségét Szegeden

Éghetetlen tudásszomj, az emberek megismerése és a megszerzett tudásanyag átadása hajtja Dr. Kapus Krisztiánt, aki családja és munkája mellett idén júliusban megszerezte a 23. diplomáját Szegeden. Két éve szinte felrobbantotta az internetet az akkor 20 diplomás Dr. Kapus Krisztiánról szóló cikkünk, aki azóta három diplomával gyarapította felsőfokú végzettségeinek sorát. Krisztián majd 30 év alatt, saját rekordját megdöntve már öt alkalommal kaphatta meg a Magyar Rekord Egyesülettől a megtisztelő Magyar rekorder címet, ugyanis az egész országban neki sikerült eddig a legtöbb felsőfokú végzettséget – összesen 23 diplomát- megszereznie, amiből tizenhármat a Napfény városában, Szegeden kapott meg. Beszélgetésünk során arról faggattuk a rekordert, akit a médiában már aposztrofáltak az ország diplomakirályaként is, mi motiválja újabb és újabb végzettségek megszerzésére és milyen tanulási praktikákat javasolna azoknak, akik szeretnének belevágni felsőoktatási tanulmányaikba.

23. DIPLOMÁJÁT IDÉN JÚLIUSBAN VEHETTE ÁT

Katolikus teológus, informatikus könyvtáros, katolikus hittanár-nevelőtanár, magyar szakos bölcsész, művelődésszervező, média specializációval, de tanult egészségfejlesztést, mentálhigiénét, járt közoktatási vezetőképzésre is, több pedagógus szakvizsgát is szerzett és ez még csak a töredéke azoknak a területeknek, amiből a diplomarekorder felsőfokú végzettséget szerzett. A diplomái sorát pedig az elmúlt két évben még hárommal bővítette: 2021-ben Szegeden a Gál Ferenc Egyetemen szakvizsgázott pedagógus, mentálhigiéné az iskolában szakterületen szerzett diplomát, 2022-ben a Pécsi Tudományegyetemen tudományos doktori fokozatot szerzett, majd 2022. július 10-én a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán egy újabb diplomát zsebelhetett be andragógus pedagógus szakon, de közben, hogy biztosan ne unatkozzon még egy OKJ-s szakképesítő képzést is elvégzett. Mind jeles, illetve summa cum laude eredménnyel.

A SIKERHEZ KULCSFONTOSSÁGÚ, HOGY JÓL GAZDÁLKODJUNK AZ IDŐNKKEL

Krisztián elárulta, a tanulás sikerességéhez kulcsfontosságú a megfelelő időmenedzsment, amit idővel, a rutinnal sajátíthatunk el. Diákként még az ember máshogy tanul, igyekszik órákra járni és megfelelni a követelményeknek, felnőttként pedig inkább magáért csinálja, a saját fejlődése, tudásának bővítése adja a legnagyobb motivációt. A diploma rekordert leginkább az emberek minél jobb megismerése, a népművelés, a népnevelés foglalkoztatja és azok a tudományterületek, ahol diplomát szerzett, mind ehhez kapcsolódnak.

“AZ EGÉSZ ÉLET EGY TANULÁS”

“A fiatalokkal való foglalkozás életem egyik alaphivatása, a másik pedig a felnőtt emberek képzése, oktatása, olyan szinten, ami érinti akár az öltözködést, az etikettet, nagyon sok minden, ami valamilyen szinten jobbá teszi az embereket, az emberiséget” – mondta el a rekorder, majd hozzátette, olyan ez, egy hasonlattal élve, minthogy van egy váz, amire, mint a karácsonyfa ágaira a színes díszeket, aggatja fel az ember az újabb és újabb megszerzett ismeretanyagokat, a tudást. “Az egész élet egy tanulás. Nagyon sok mindent szeretnék megérteni, átlátni, hiszen akkor tudunk kellő empátiával hozzáállni a másikhoz, ha valójában megismerjük egymást” – vallja Krisztián.

KINEK MI A SZENVEDÉLYE, ARRA KÖLT

A rekorder első diplomái állami finanszírozottak voltak, később viszont már önköltségessé vált számára az oktatás. Krisztián elárulta, hogy már több milliót ráköltött a tanulmányaira, de úgy gondolja, vannak, akik utazásra gyűjtenek, drága éttermekbe járnak, dohányoznak, vadásznak, vagy aktívan sportolnak, ő a megtakarításait újabb iskolák elvégzésére fordítja. Kinek mi a szenvedélye, arra költ.

“Nem tudom, hogy mikor lehet ezt befejezni, vagy be lehet-e fejezni, de valahol, ha nem csinálnám, akkor hiányozna” – zárta gondolatait a rekorder, aki azt is elárulta, már nézegeti a szakokat, hová lenne érdemes jelentkeznie az őszi szemeszterre.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ KAPUS KRISZTIÁNNAL, A SZEGEDI DIPLOMA REKORDERREL

Hallgasd meg teljes beszélgetésünket Kapus Krisztiánnal, melyben a diploma rekorder tanulási praktikákat, jó tanácsokat is megoszt azzal kapcsolatban, hogyan lehet jól tanulni.

A képeket és a videót köszönjük Krisztiánnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb