Szegedi ArcokVideo365

Szeged365 vízi kisokos: világmegváltó ötlet, melynek rossz vége lehet – avagy ezért ne ugorj a Tiszába a hídról

Fiatalság, bolondság, tartja a mondás. Valószínű ifjúkorában mindenki követett el meggondolatlanságokat, amelyeknek akár rossz vége is lehetett volna. Időről időre például Szegeden volt már arra példa, hogy fiatalok jó heccnek tartották azt, hogy a Tiszába ugorjanak a Belvárosi vagy a Bertalan hídról. Azonban bolondozás és poénkodás ide vagy oda, van, amivel nem szabad játszani. Tipikusan ilyen a hidakról való ugrálás. Hogy miért is, arról Molnár Jánossal, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vízimentőjével beszélgettünk.

A HÍDRÓL VALÓ UGRÁS OLYAN VESZÉLYEKET REJTHET, MELY A GYAKORLOTT ÚSZÓKAT IS MEGLEPHETI

Molnár János elmondta, szerencsére, nem olyan gyakoriak ezek az esetek, évente egy-kettő fordul elő Szegeden. A vízimentő óva intett mindenkit a hídról való leugrástól, hiszen egy hirtelen pillanatban bármilyen jó ötletnek tűnik a dolog, az ugrás és a vízbe érkezés olyan veszélyeket rejt, ami még a gyakorlott úszókat is meglepheti. “A vízbe csapódáskor egy akkora ütést kap a szervezet, akkora sokkhatás éri az embert, hogy akár el is veszítheti az eszméletét. Ráadásul a becsapódást követően az ugró nagy sebességgel merül egyre mélyebbre például a Tiszában, ahol olyan nem látható természeti akadályba ütközhet, mint egy nagyobb farönk, amibe ha beleugrik el is törhet valamije, sőt, ha olyan helyen történik, ahol alacsony a vízállás, akár az ugró lába bele is fúródhat a mederbe” – árulta el az életmentő.

A HIRTELEN ÖTLETTŐL A VÍZBE UGRÁSIG KÖRÜLBELÜL 10 MÁSODPERC TELIK EL

Minden hídnál a vízimentők sem tudnak ott lenni. Természetesen, ha riasztást kapnak arról, hogy valaki ugrik, a lehető leggyorsabb reakcióidővel sietnek a helyszínre, de ahogy Molnár János beavatott bennünket, a hirtelen ötlettől a vízbe ugrásig körülbelül 10 másodperc telik el. Két dolog történhet ilyenkor: vagy elmerül, vagy valamilyen szerencse folytán feljön a felszínre az illető. “Ha csak a vízbeesést követően 10 perccel érkezünk és elmerült az ugró, sajnos gyakorlatilag nincs esély a megmentésére” – mondta el Molnár János, aki azt is elárulta, volt olyan eset is, amikor valaki kiúszott a partra a hídról való ugrást követően, de véleménye szerint ez csupán a szerencsének köszönhető, semmi másnak.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb