Szegedi ArcokVideo365

Vízi kisokos: önjelölt bátor úszók a vízben, avagy ezért ne fürdőzzünk bódult állapotban a Tiszában

Habár a hidegfront hozott mára egy kis enyhülést Szegedre, kétségtelenül itt a kánikula, a hőmérők az egekbe szöknek és a hőséget csupán a strandokon, a vízparton lehet igazán elviselni. Ilyenkor könnyebben legurít az ember egy –egy hideg sört, vagy más alkoholtartalmú italokat, ne adj isten, egyéb tudatmódosító szerek hatása alatt mennek be a vízbe úszni egyet. Ez azonban nem kis kockázattal jár, hiszen bódult állapotban sokkal könnyebben érhet bennünket baj a vízben. Arról, hogy, pontosan milyen veszélyekre kell odafigyelnünk és mit tehetünk, ha már bajba kerültünk, Molnár Jánossal, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vízimentőjével beszélgettünk.

BÓDULT ÁLLAPOTBAN AZ EMBER ELHISZI MAGÁRÓL, HOGY BÁRMIRE KÉPES

Molnár János elmondta, tudatmódosult állapotban az ember sokkal vagányabban, bátrabban viselkedik a vízben, előfordulhat, hogy nem méri fel megfelelően úszástudását és el is hiszi magáról, hogy bármire képes. Ez azonban fokozott kockázattal jár, ha élő víznél, mint például a Tiszánál, vagy különböző bányatavaknál strandolunk.

NEM VÁRT SZITUÁCIÓKBA KEVEREDHET AZ ÚSZÓ

Ahogy a szakember elárulta, előfordulhat, hogy a strandoló nem számít rá, hogy milyen nehéz például a sodrással szemben úszni, esetleg idő előtt el is fárad, és mindjárt nem is olyan sebességgel tud úszni, nehezebben kap levegőt és jön a pánik. “Ha az eleve bódult állapothoz társul a fáradtsággal járó légszomj, a megemelkedett pulzus és ráadásul a pánik, könnyen baj történhet. Ha az adott partszakaszon van életmentő szolgálat, aki észreveszi a bajbajutottat, azonnal a segítségére siet, de ha egy olyan helyen történik, ahol nincs személyzet, még ennyi esélye sincs a fürdőzőnek”

AZ ÉLETMENTŐKNEK AZ ELMERÜLÉS PILLANATÁIG VAN ESÉLYE KIHOZNI A BAJBAJUTOTTAT

Az életmentő tapasztalatai szerint ezek az “önjelölt bátor úszók” másokat is veszélybe sodorhatnak: rávehetik társaikat is, hogy tartsanak velük, menjenek be együtt a vízbe, így már mindjárt megduplázódik azoknak a száma, akikkel baj történhet. Mint mondta, egy életmentőnek élő vizeknél, a víz átláthatatlansága miatt az elmerülés pillanatáig, amíg látják a bajbajutottat, van esélye gyorsan cselekedni. Ha már elmerült, másodpercekkel később, mivel például a Tisza sodrása viszi magával, akár 3-5 méterrel arrébb hánykolódhat attól a ponttól, ahol eltűnt a víz felszínéról. Ilyenkor pedig már kétséges, hogy épségben ki tudják hozni a partra a vízimentők.

15 MÁSODPERC, AMI ÉLETEKET MENTHET

Molnár János elmondta, ahhoz, hogy ezeknek a szituációknak ne tragédia legyen a vége, nagyon nagy önuralmat kíván a bajbajutottól. “Ha tényleg kialakult a pánik és már nem biztos benne, hogy ki fog jutni a partra, feküdjön hanyatt fekve fel a víz tetejére, ahol minimális kar – lábmunkával fenn tudja magát annyira tartani, hogy ne süllyedjen el, kicsit megnyugodjon, rendeződjön a légzése” – javasolta a szakember, majd hozzátette, ez nem több 15 másodpercnél, de életeket menthet.

BÓDULT ÁLLAPOTBAN NE KOCKÁZTASSUNK, NE MENJÜNK A VÍZBE

“Nagyon jó buli a vízben szórakozni kicsit bódult állapotban, de ilyenkor mindig arra hívjuk fel a figyelmet, ha máskor is szeretné az illető strandolás közben jól érezni magát, alkohol és más tudatmódosító szerek hatása alatt ne menjen a vízbe, maradjon inkább a parton, hogy legyen következő buli is, hogy egy év múlva arról beszéljenek, milyen jól érezték magukat és ne egy barátról kelljen megemlékezni, akin sajnos nem tudtunk segíteni” – tanácsolta Molnár János.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
  2. Visszajelzés: buy weed online in Europe
'Fel a tetejéhez' gomb