GasztroKikapcs

Kilencezer forintot egy kiló csülökért? Az újszegedi Söröm fesztiválon szaladt bele az egyik olvasónk

“Nem akartam elhinni, amikor bemondta az árat a nő” – írta Robi nevű olvasónk szombat este, aki az újszegedi Erzsébet Ligetben megtartott Söröm című sörfesztiválon szaladt bele egy infláció által bevitt jobbegyenesbe. Az olvasónk kis híján hatezer (!) forintot fizetett egy adag csülök-sültkrumpli kombóért, mint írta, még jó, hogy volt nála elég pénz.

Péntek óta megy az újszegedi Erzsébet Ligetbe átköltöztetett, nevében nemzetközi, a gyakorlatban főként helyi árusokkal operáló Söröm című rendezvény, amelyről jöttünk már:

Az utóbbi kapcsán kaptunk egy szép adag üzenetet szombat este, ezek egy része a kint kínált termékek árairól szól.

FESZTIVÁLKAJA, EGY MENŐ ÉTTEREM ÁRFEKVÉSÉBEN?

Kisüzemi sörfesztiválról van szó, éppen ezért azon, hogy a nedűk korsónkénti ára 7-800 forintnál kezdődik és 2000 környékén áll meg, az olvasóink sem lepődtek meg, az ételárakon annál inkább. A hasonló jellegű fesztiválokon trendi food truck – ozás helyett a ligetben valahogy még mindig a majálist idéző lacikonyhás vendéglátás dominál, Robi szerint elég masszív árakkal.

“Azt írtátok hogy fura a mulatós zene meg a vidámparkos dolog, viszont ezeknél sokkal furább hogy mennyit kérnek egy kajáért. Én hülye csak úgy kikértem egy adag csülköt ami tök jól nézett ki a pultban, kértem hozzá kis krumplit és ciki nem ciki de alig tudtam kifizetni, hatezer alatt volt kicsivel a vége. Amikor rákérdeztem mennyi a csülök kilója majd’ kilencezret mondtak. Árat kiírni meg luxus, de lehet én voltam bamba és kint volt, már nem emlékszem. Azt viszont nem akartam elhinni, amikor bemondta az összeget a nő”

– írta olvasónk, aki azzal a két gondolattal zárta sorait,

  • hogy ennyiért a legjobb szegedi éttermekben is lehet enni (ami ugye egy kicsit más, mint egy sörpadon huszadmagaddal),
  • illetve azzal, hogy most aztán egy darabig biztos nem megy semmiféle fesztiválra.

Egy másik olvasónk, Gabi kommentben írta le tapasztalatait, ő egy kicsit pontosított a tételeken, kilencezer helyett 8.900 forintos kilónkénti árról számolt be:

“Voltunk kint kiábrándító volt. Kb minden zárva volt olyan délután 2-3 között. Szinte teljesen üres volt, emberek alig-alig lézengtek. Ami nyitva volt az meg horror árban volt. Csülöknek 8900 volt kilója! A csirkemellnek is 8900! Kb 1 vagy 2 sör árusító bódé volt nyitva. Kerestem, hol van a sörfesztivál?” 

Ha már a csülök volt a téma, rákerestünk, mennyibe kerül mindez a boltban. Ez itt nem a reklám helye, de a legolcsóbbat a Tesco dobta, ott 1639 Ft egy kiló. A ligetben 8900. A különbség döbbenetes, de ne feledjük, hogy a kitelepülő kiállítónak ki kell termelnie az iparági pletykák szerint a fesztivál színvonalához képest meglepően borsos kiállítói díjakat, a kollégái bérét, az utazás, szállás, alapanyagok, eszközök (satöbbi, satöbbi, satöbbi) költségét.

BRUTÁLISAN ELSZÁLLTAK AZ ÉLELMISZERÁRAK, ÉS EZ NEM CSAK A FESZTIVÁLKAJÁKRA IGAZ

A fenti sokkhatáshoz hasonlót tapasztalhatunk nap mint nap a szegedi szupermarketek pénztárainál. Majdnem 30 százalékos élelmiszer-inflációt mértek hazánkban egy év alatt – írtuk meg pontosan tíz napja. A forrásul szolgáló G7 évek óta végez méréseket a legnagyobb üzletláncokban (Aldi, Lidl, Penny Market, Tesco), általánosságban azt tapasztalták, hogy szinte termékenként ugyanolyan mértékben mozdultak el az árak.

A legutóbbi, 2022. június 30-i mérésük szerint a vizsgált 42 termék összesen 29,4 százalékkal drágult az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

A további részleteket ebben a cikkünkben találod:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb