Közélet

Rezsicsökkentés: napokon belül jöhet a kormány legújabb bejelentése

A részletek kidolgozása zajlik, napokon belül előállhat a kormány az energia-veszélyhelyzet miatt eszközölt rezsicsökkentés végső változatával – jelentette ki az Index szerint a Hír TV-ben a Technológiai és Ipari Minisztérium energiaügyi és klímapolitikai államtitkára. Steiner Attila azt mondta, egy olyan javaslatot dolgoznak ki, ami képes kezelni a legtöbb élethelyzetet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos jelentette be nemrég, hogy a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és a rezsicsökkentésen is változtat. Dömötör Csaba vasárnap reggel a Kossuth rádiónak azt mondta, az Operatív Törzs most minden élethelyzetet és speciális körülményt megvizsgál. A nagycsaládosokkal, a kistelepülésen élőkkel és az árammal fűtőkkel külön foglalkoznak majd. “Ez akár pár nap is lehet” – ezt válaszolta hétfőn este a Hír TV-ben a Technológiai és Ipari Minisztérium energiaügyi és klímapolitikai államtitkára arra a kérdésre, hogy mégis mikor születik meg a „csomag” végleges változata. 

OLYAN JAVASLATON DOLGOZNAK, AMI KÉPES LESZ KEZELNI A LEGTÖBB ÉLETHELYZETET

Steiner Attila rámutatott, hogy megtartotta második ülését az energiaügyi operatív törzs, amelyen „számtalan kérdést azonosítottak”. Mint mondta, egy olyan javaslatot dolgoznak ki, amely képes kezelni a legtöbb élethelyzetet. „Emiatt jött az a kormányzati javaslat, hogy az átlagfogyasztásig mindenki a rezsicsökkentett áron kapja meg az energiát” – mondta az államtitkár. Steiner az olyan helyzetekre utalt, mint például azé a családé, akinek tagjai állatok gondozásából tartják fenn magukat, a tejükből pedig sajtot készítenek. A sajtgyártógépben 6000 wattos fűtőszál van, az érlelőben pedig árammal megy a légkondi, a központi fűtés szivattyúja, a fejőgépek, a villanypásztor és a hatalmas hűtők is. Most 64 ezer, ám nemsokára 400-420 ezer között lesz az áramszámlájuk havi szinten.

ORBÁN VIKTOR MÁRA EGYEZTETÉST HÍVOTT ÖSSZE

Kedd reggel egyeztetést hívott össze az energia-veszélyhelyzetről és a rezsicsökkentés megvédéséről Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentbe – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen:

  • Varga Mihály pénzügyminiszter,
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter,
  • Palkovics László technológiai és ipari miniszter,
  • Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter,
  • Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter,
  • Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos,
  • Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár,
  • Czepek Gábor, az MVM elnök-vezérigazgatója vett részt.

Elhangzott: az elhúzódó ukrajnai háború, az elhibázott brüsszeli szankciók következtében egész Európában az egekbe szöktek az energiaárak. Azonban Európában csak Magyarországon védik rezsicsökkentéssel a családokat, és a kormány a jövőben is ezt fogja tenni. A rezsicsökkentés fenntartásával az átlagfogyasztás erejéig valamennyi magyar háztartás továbbra is rezsicsökkentett árat fog fizetni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb