Közélet

Gulyás Gergely: Energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, változik a rezsicsökkentés – aki többet fogyaszt az átlagnál, az piaci árat fizet

Mint derült égből a villámcsapás, úgy jelentették be szerdán délután, hogy fél 4-kor Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az, hogy pontosan miről lesz szó egyelőre talány, de mivel Orbán Viktor délelőtt összehívta a minisztereket a Karmelitába az energia-vészhelyzet miatt, ezért gyanús, hogy a mai Kormányinfó ezzel hozható összefüggésbe.

A Portfolio szerint a miniszterelnök által szerda délelőtt összehívott kormánykabinet-ülés mellett előkerülhet az árstopok fenntarthatóságának ügye, valamint a rezsicsökkentés kérdése is, de a módosított katatörvényről is beszélhet a miniszter.

Az eseményről a stream közvetlenül ITT érhető el, de a lényegesebb bejelentésekről folyamatosan frissülő cikkünk formájában is beszámolunk.

KEZDÜNK (15:39): NÉMETH SZILÁRD IS CSATLAKOZIK A KORMÁNYINFÓHOZ

Szentkirályi Alexandra köszöntött mindenkit, majd elmondta, változott a felállás, Gulyás Gergely mellett Németh Szilárd rezsibiztos is csatlakozik a Kormányinfóhoz.

FRISSÍTVE (15:41): ENERGIA-VESZÉLYHELYZETET HIRDET A KORMÁNY

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, Európában rendkívül nehéz az energiahelyzet, ezért energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. Az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára nőtt – tette hozzá. Nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra, ezért a magyar ellátás védelmére a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet. Hét pontból álló tervet fogadtak el, ami augusztusban lép életbe:

  • 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növelik a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  • Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a tárolóink 44 százaléka töltött. A cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.
  • Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és tűzifára, ez alól a bértárolás a kivétel.
  • A kormány jelentősen fokozza a lignit-kitermelést, a szénbányászatot is megnöveli a kormány.
  • A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb szeretnék újraindítani.
  • A Paksi Atomerőmű üzemidejének hosszabbítását kezdeményezik.
  • Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, az a többletet piaci áron fizeti. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamosenergiánál 210 kilowatt/hó, földgáznál 144 köbméter/hó.

FRISSÍTVE (15:54): A TÖBBLETFOGYASZTÓK PIACI ÁRAT FIZETNEK

Németh Szilárd kormánybiztos szerint azért rendeltek el energia veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentést fenn lehessen tartani. Ehhez működtetni kell a rezsivédelmi alapot, illetve a gáz és áram többletfogyasztóknak az átlagfogyasztás fölötti részt piaci áron kell megfizetni. Egy átlagfogyasztó rezsivédetten 7750 Ft-ot fizet az áramért, de ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor ugyanez piaci áron 50 833 forint lenne. A gáz esetében a rezsitámogatott ár 15 833 forint szemben a piaci árral, amely 131 441 forint lenne. A rezsivédelem, a rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, 5,6 millió villamos energiafogyasztót jelent és 3 és fél millió gázfogyasztót. A nagycsaládosoknak a kedvező fogyasztási limit megmarad. A 3 gyerekes családoknak magasabb a limit: 2329 köbméter, és minden újabb gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztás adott. A villanynál ez nincs meg, a gáznál ez megmarad – mondta Németh Szilárd.

FRISSÍTVE (16:02): VAN VÉSZFORGATÓKÖNYV

A kormánynak minden esetre van vészforgatókönyve, ilyenkor van egy lekapcsolási sorrend, de Gulyás Gergely nem akar senkit riogatni, mert pillanatnyilag folyamatos az ellátás.

FRISSÍTVE (16:03): ELBURJÁNZOTT A KATÁZÁS

“2012-ben onnan indultunk, amikor elfogadtuk a katáról szóló törvényt, hogy a cél az, hogy a lakossági szolgáltatást végző kisvállalkozásoknak vezessünk be egy átalányadót” – magyarázta Gulyás Gergely. Ezt követően azt mondta: teljesen elburjánzott a katázás, próbáltunk szigorítani, sikertelenül – vallotta be. Az új katások kétharmada munkaviszonyt vált ki – indokolta a miniszter a döntést.

FRISSÍTVE (16:06): SIETNI KELLETT A KATA-TÖRVÉNY ELFOGADÁSÁVAL

“Viták és számítások vannak arról, hogy mekkora plusz bevételt jelent a kata módosítása” – válaszolta Gulyás Gergely egy újabb kérdésre. “A kata-törvény elfogadásával azért kellett sietni, mert most zajlik a parlament rendkívüli ülése. Ezt nem a költségvetés miatt hoztuk meg, de ez többletbevételt jelent” – ismerte el. “A Bizottsággal azon vagyunk, hogy aláírjuk a megegyezést. Amint aláírjuk a megegyezést, az ígéretek szerint fogunk eljárni” – mondta Gulyás Gergely arra a válaszra, hogy nincs-e ellentmondás a múlt heti bejelentések és ígéretek között, valamint a kata-szabályok rendkívül gyors elfogadása között. “A kormánynak 4 esetben van joga egy évben gyors jogalkotásra” – mondta a miniszter, utalva arra, hogy a jelenlegi szabályok lehetőséget adnak ilyen rapid törvényhozásra.

FRISSÍTVE (16:11): FENNTARTHATÓ A BENZINÁRSTOP?

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány arról döntött, hogy október elsejéig hosszabbították meg a benzinárstopot. A helyzet gyorsan változik, bármilyen rendkívüli esemény történik, reagálhatnak, de a szándékuk az, hogy a családokat a lehető legtovább védjék meg a benzinárak elszabadulásától.

FRISSÍTVE (16:29): VALÓJÁBAN ADÓT EMEL A KORMÁNY

“Magasabb adóval fognak járni a kata helyett választható adóformák” – mondta Gulyás Gergely, ezzel elismerte közvetve, hogy a kormány valójában adót emel.

FRISSÍTVE (16:35): TERMÉSZETES, HOGY VANNAK, AKIK NEM ÖRÜLNEK A KORMÁNY DÖNTÉSÉNEK

“A Pénzügyminisztérium a hétvégén készült el a kata-tervezettel” – felelte kérdésre. Pénteken látta Gulyás Gergely a kata-tervezetet, és a hétvégén több fordulóban volt egyeztetés erről – mondta a miniszter. “Természetes, hogy vannak olyanok, akik nem örülnek a kormány döntésének, de a kormány szándékai ismertek” – fogalmazott a miniszter. “Az illetékes miniszter körében hétfő délelőtt volt kormányülés, ezt követően került be a parlament elé. 8 éve mindenki tudja, hogy milyen nehézségek vannak a katával. Ezért a parlamenti képviselőknek nem új a változás lényege” – fejtette ki a miniszter. Önmagában ennek a döntésnek az inflációra jelentős hatása nem lesz – válaszolta, hogy mit okoz a kata módosítása a főbb makromutatókra. Előfordulhat áremelés – mondta később. Logikusan lesz többletbevétele az államnak, de ezt nehéz megbecsülni – vélekedett.

FRISSÍTVE (16:51): AKUT ENERGIAVÁLSÁG ESETÉN SINCS OLYAN KÖTELESSÉGÜNK, HOGY SEGÍTSÜNK AZ UNIÓS TAGÁLLAMOKNAK

Gulyás Gergely az Index kérdésére elmondta, hogy akut energiaválság esetén sincs olyan kötelezettségünk, hogy segítsünk az uniós tagállamoknak, de szívesen megtesszük, ha a magyar családok biztonságban vannak. Azt újra elismételte, hogy Szijjártó Pétert felhatalmazták további gázbeszerzésre. A miniszter nem árulta el, hogy milyen szektorokat érinthet először a súlyos energiaválság Magyarországon, van haváriaterv, de jelenleg biztosított a gázszállítás hazánk irányába.

FRISSÍTVE (16:21): VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

A közel két órás Kormányinfó fél öt előtt nem sokkal ért véget.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb